Festa de la Calçotada de Valls

Propera edició: 29/01/2017

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)


"La Gran Festa de la Calçotada és una diada festiva, tradicional i promocional entorn del calçot, que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme i bullici, i on es podrà viure i participar en un variat programa d’actes populars, festius i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors de calçots, de salsa de la calçotada, de menjar calçots, degustacions, exposició Nacional Canina...

A Valls, ciutat d’origen de la calçotada, ja fa més de cent anys que fem calçotades. Des de finals del segle XIX, en l’àmbit de les famílies vallenques, i la tradició ha anat passant de generació en generació. Per això, Valls és coneguda com la Capital del Calçot, aquest fet gastronòmic tan arrelat, típic i popular a casa nostra. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, mou cada any riuades de gent entre els mesos de novembre i abril.

I recordeu: segons diu la tradició ancestral una bona calçotada, una “calçotada amb àngel”, ha de tenir com a teló de fons la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca; i com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós. Veniu a Valls per La Gran Festa de la Calçotada , una de les festes típiques de Catalunya, i també durant tota la temporada calçotaire". Així es descriu aquesta singular festa gasgtronòmica a www.cambravalls.com que recomanem consultar per ampliar informació.

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)

I com també es menciona a la citada web, "El calçot va ser descobert per un solitari pagès vallenc anomenat Benaiges , de finals del segle XIX conegut amb el nom de “Xat de Benaiges” qui començà a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella conreats especialment per a ésser cuits a la flama, i que també fou ell qui s’enginyà l’amaniment o la salsa que, amb algunes variants, avui mengem".

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)


Com es fa una calçotada?
Els elements gastronòmics bàsics d’una calçotada són els calçots de Valls amb la salsa especialment feta per acompanyar-los, la carn d’anyell i la llonganissa (o botifarra) a la brasa, i les postres (taronges, crema catalana i productes de pastisseria). Les begudes que genuïnament acompanyen l’àpat són el vi i el cava. El ritual de tota calçotada comença en la delicada operació de preparar els calçots, que consisteix en tallar les fulles verdes a una mida, i les arrels, els calçots es posen a les graelles, on el foc, ben organitzat i viu, ha de fer la seva feina. Durant l’operació de cocció cal retirar les graelles del foc un parell o tres de vegades per a procedir a girar els calçots un a un. Quan són cuits, és a dir, quan estan tous de la punta i totalment negres de la part de fora, es guarden ben embolicats amb papers de diaris per a mantenir l’escalfor.

Com que s’han de menjar calents, els calçots es porten a la taula encara embolicats i col·locats en una teula, i els comensals els reben preparats per gaudir-ne, cadascun amb el seu corresponent pitet per no embrutar-se, amb la terrina de salsa ben plena i amb una llesca de pa que serveix d’acompanyament i reté el degoteig de la salsa. Els calçots es mengen tradicionalment a peu dret i la quantitat depèn de l’experiència i la gana dels calçotaires, es pot consumir de 25 a 30 calçots.

Les brases s’aprofiten per coure la carn, la llonganissa i, eventualment, botifarra negra, carxofes... Així mateix, durant tot l’àpat corren de mà en mà els porrons plens de vi, preferentment negre. La festa gastronòmica acaba amb la tradicional taronja i les merengues a les quals, els darrers anys s’hi han afegit la crema i els pastissos al.legòrics del calçot.

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)


I la salsa?
Els ingredients bàsics per a quatre persones són: 100 grams d’ametlles torrades, 30 grams d’avellanes torrades, 4 ó 5 tomàquets vermells escalivats, 1 cabeça d’alls escalivats, 80 cl d’oli d’oliva de Valls, 1/2 gotet de vinagre, 1 pebrot sec o pebre vermell dolç, julivert i sal, i tot això ben picat al morter o amb la batedora.


Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)

Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)
Valls - Festa de la Calçotada (Foto: Sònia Vallès Coagul)

 

Centre informacio 2

Població: Valls

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Indica el teu correu electrònic i t?enviarem les novetats sobre les fires, festes i mercats de Catalunya.

Correu electrònic
Donar-me de baixa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Diputació de Lleida Diputació de Girona Diputació de Barcelona 
festacatalunya · Tel. 938046359 · Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web