Tres Tombs d'Igualada

Propera edició: 22/01/2017

Igualada - Tres Tombs


Els Tres Tombs d’Igualada és una festa declarada d’interès turístic nacional, al costat d’altres com la Patum de Berga, Corpus de Sitges o la Passió d’Esparreguera.

Sembla que l’origen dels Tres Tombs es remunta a un culte al Sol perquè guardi la salut del bestiar. Estava ben arrelada en època romana en les festes que es celebraven sis dies abans dels idus de juliol. Els tres volts tenien un sentit remeier, el cavall i cavaller que dona tres voltes, durant tot l’any no moren de mort violenta ni sofreixen cap accident. El cristianisme va assimilar la festa com a pròpia i la va incorporar al calendari festiu. A Catalunya els Tres Tombs tenen un punt de referència al Santuari de Sant Ramon del Portell i a la llegenda d’aquest Sant Nonat, el qual fou enterrat en aquest indret, quan la mula cega que transportava el seu cos difunt va parar-se en aquest lloc després de donar tres voltes a una primitiva capella.


Igualada - Tres Tombs
Igualada - Tres Tombs

Igualada - Tres Tombs

Igualada - Tres Tombs

Horari: Tot el matí
Entrada: Gratuïta
Espectacles

-En la desfilada, en els tres tombs al nucli antic de la ciutat hi participen carros de transport que recorden antigues activitats de la ciutat (llenya, sola, palla, fogots...), carros de pagès, carros destinats a antigues activitats menestrals i serveis ciutadans (bombers, escombrar i regar els carrers, funerari...) de tragí de grans mercaderies (lleteres, cervessa,...) i animals de peu rodó muntats o a bast.

Igualada - Tres Tombs


-La festa conserva la música de la Patera, un antic ball de la ciutat, que sortia a la comitiva del Corpus i que únicament torna a sentir-se en les cerimònies dels banderers.

-Els banderers dels Tres Tombs, són els portadors de les banderes del gremi: la petita i la gran que daten de 1822 i 1856 respectivament.

Igualada - Tres Tombs
Igualada - Tres Tombs

Igualada - Tres Tombs


-En finalitzat el tercer tomb té lloc la benedicció de tots els animals presents i, el repartiment dels panets beneïts.

-És costum d’aquesta diada menjar per postres el tortell de Sant Antoni, que com el de Reis també porta sorpresa amagada.

Igualada - Tres Tombs

Igualada - Tres Tombs
Igualada - Tres Tombs

 

 PROGRAMACIÓ 2016


 

Des de quan
Es porta a terme des de l’any 1822.

Centre informacio 1

Diputació

Població: Igualada

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Indica el teu correu electrònic i t?enviarem les novetats sobre les fires, festes i mercats de Catalunya.

Correu electrònic
Donar-me de baixa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Igualada - Ajuntament
On Menjar
Igualada - Restaurant Canaletes
Diputació de Lleida Diputació de Girona Diputació de Barcelona 
festacatalunya · Tel. 938046359 · Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web