Campanya Gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba a Tossa de Mar

Propera edició: 01/09/2020 a 30/09/2020

Tossa de Mar - La Cuina del Cim i Tomba


La campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa durant tot el mes de setembre. Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres.

Per gentilesa de l’Ajuntament de Tossa, totes les persones que consumeixin aquest menú rebran una entrada gratuïta per poder visitar el Museu Municipal de Tossa.

L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa.  Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. També hi carregaven un cistell amb patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i les espècies que tinguessin (sal, pebre, safrà, etc.).

Tossa de Mar - Campanya Gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba
Tossa de Mar - Campanya Gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba

Quan arribava l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades, i uns grans d’alls. Hi afegien el peix de rebuig de la pescada, aquell que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), un bon raig d’oli, i ho cobrien d’aigua, deixant-ho coure tot junt a foc ràpid.

Mentre, agafaven un morter, feien un allioli negat ben abundant que posaven per sobre del peix quan ja quasi era cuit, i ho deixaven bullir de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja ho tenien llest per menjar.

Era un plat de peix i vegetals molt primari i molt senzill de fer, però molt bo.

A l’actualitat, la majoria dels restauradors preparen el cim i tomba amb rap, rèmol o bastina (rajada o escrita) però també hi ha cuiners que el fan amb escórpora o altres peixos de la nostra costa que tinguin la carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció.  Tots els restaurants que participen a la campanya de La Cuina del Cim i Tomba segueixen la recepta original, per bé que cada cuiner se’l fa una mica seu aportant-hi el seu propi toc creatiu.



 

Centre informacio 1

Població: Tossa de Mar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Tossa de Mar - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web