Ara Lleida Estiu 2020

Castell o la Sala de Vallfogona de Ripollès

La primera notícia documental de la Sala es remunta a l'any 1280, quan Sibil·la, casada amb el comte Hug V d’Empúries, vengué al seu parent Dalmau de Palou, la seva sala o estatge del castell de Milany i tots els béns annexos.

Vallfogona del Ripollès - Castell o la Sala

També està documentat que l’any 1295 quan Dalmau de Palou, feudatari de l’abat de Sant Joan, refeu la fortalesa sense consentiment del seu senyor, per la qual cosa l'abat li va presentar un plet l'any 1297 per haver reconstruït el castell de Milany i refet la fortalesa de Vallfogona anomenada La Sala i haver-ne construït una de nova a Vidrà.
Vallfogona del Ripollès - Castell o la Sala

Vers el 1330 Dalmau de Palou  feu construir una notable residència, dita la Sala, prop de l’església de Vallfogona, acabada pel seu fill Ramon de Milany, que el 1335 va concedir privilegis a tothom qui anés a habitar la vila o poble que ja en temps del seu pare havia començat a crear-s’hi a sota. Els seus successors abandonaren definitivament l’antiga fortalesa roquera de Milany, del segle X, que es mantingué  només com a centre jurisdiccional i simbòlic fins que els terratrèmols del segle XV l’arruïnaren.
Vallfogona del Ripollès - Castell o la Sala
Vallfogona del Ripollès - Castell o la Sala

A causa del fet de residir la família Milany a la Sala de Vallfogona, el nom de Vallfogona anà apareixent més sovint al costat del castell de Milany i, quan a l'any 1600 es concedí un nou títol a Miquel Galceran de Pinós, que era baró de Milany, se li donà el de comte de Vallfogona i no de Milany. Actualment són els ducs de Híxar els qui ostenten aquest títol.
Vallfogona del Ripollès - Castell o la Sala

Aquest gran casal de planta quadrada ha sofert múltiples transformacions al llarg del temps. La meitat nord presenta baixos i tres plantes, i es distribueix interiorment en petites estances, que podrien ser zones de serveis, cuines, etc. La meitat sud es divideix en planta baixa i pis, arribant els seus murs a l'alçada de l'anterior conservant les restes del que hauria estat la planta noble de graons salons. Aquesta part actualment només conserva els murs perimetrals i es fa servir com a corral de la masoveria.
Vallfogona del Ripollès - Castell o la Sala

A l'angle sud-est dels castell hi ha una escalinata exterior que portava a la planta noble. Cal destacar una gran torre quadrada, que ha estat aixecada i consolidada, que es podria identificar amb la torre de l'homenatge, dividida en set plantes o cambres amb llar de foc a cadascuna, i amb un tiratge únic de fum empitrat en el mur de migdia. La torre té restes de matacans a la part superior.


 

De la primitiva capella del castell, sota l’advocació de la Mare de Déu del Pòpul o Pòpuli, tant sols ha arribat fins als nostres ...

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vallfogona del Ripollès - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web