Castell de Móra

Móra d’Ebre - Castell
Móra d’Ebre - Castell
Móra d’Ebre - Castell
Móra d’Ebre - Castell

El lloc, d’origen musulmà, es troba documentat des de l’any 1153, als límits del marquesat de Siurana. El castell aixecat a la dreta del riu Ebre, sota els dominis andalusins ja el trobem datat des de l’any 1174. Des del segle XIII està sota el domini dels Entença, enfrontats en diverses ocasions amb els templers i els seus aliats, els Montcada. A partir de l’any 1313 va passar a la jurisdicció reial i més tard a la del comtat de Prades.

Va tenir molt protagonisme en el decurs de la guerra civil contra Joan II, la Guerra dels Segadors, i a la guerra del francès quan el mariscal Suchet l’any 1820 hi va establir la seva guarnició. També va patir el foc dels canons durant les guerres carlines i fou molt malmès durant la darrera guerra civil.

Móra d’Ebre - Castell
Móra d’Ebre - Castell
Móra d’Ebre - Castell
Móra d’Ebre - Castell

S’alça damunt els conglomerats dipositats per l’Ebre al llarg dels segles. Es distingeix un recinte superior amb panys de muralla de diverses èpoques. A la zona oest es situen dues torres reforçades amb forma de talús, una de les quals es configura com la torre mestra. La resta de recinte emmurallat s’adapta al terreny natural que actua com un element defensiu molt important. A la part baixa hi ha una aljub per recollit l’aigua.

Móra d’Ebre - Vista des del castell
Móra d’Ebre - Vista des del castell

 

Curiositats
Recentment en el decurs de diverses excavacions s’ha localitzat les escales construïdes a l’època del francès, els possibles basament de l’església de la Mare de Déu del castell de Móra del segle XII.
Visita
Horaris a consultar
Població: Móra d'Ebre

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Móra d´Ebre - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web