Universitat de Cervera

El visitant que arriba a la capital de la Segarra, sigui per on sigui, distingeix un edifici, al marge del majestuós campanar de l’església de Santa Maria: la Universitat de Cervera. Iniciem el recorregut visitant aquest recinte, un dels més importants de l’arquitectura del segle XVIII a Catalunya, erigit a partir d’un decret de 14 d’octubre de 1717 de Felip V. Fou l’única universitat que va poder impartir estudis superiors a Catalunya durant el segle XVIII i principis del XIX, un cop tancades les vuit restants del Principat. Bàsicament és obra de l’arquitecte militar Francesc de Montaigu, modificada en diverses ocasions per Juan Martín Cermeño.

Cervera - Universitat

Cervera - Universitat
Cervera - Universitat

A la façana principal destaca el gran portal d’accés, flanquejat per quatre columnes que serveixen de base per a un segon cos, en el qual trobem dos escuts, el Pontifici i el d’Espanya a més d’un medalló central al.lusiu a Felip V. Al damunt destaca la Immaculada, patrona de la institució universitària, envoltada de motllures. Aquest accés al recinte està rematat per una formidable corona reial metàl.lica.

Cervera - Universitat
Cervera - Universitat

La planta s’organitza entorn d’un pati allargassat porticat que dóna accés al paranimf i dos patis quadrats amb porxo, de característiques neoclàssiques utilitzades en la construcció de palaus, casernes o hospitals. La façana interior és més discreta que la principal i està flanquejada per dues torres quadrangulars amb rellotges i culminades per àligues. Al frontó es representa la Saviesa, amb una tècnica molt simple i força moderada.

Cervera - Universitat

Cervera - Universitat
La zona més noble és la que alberga la capella o paranimf , amb un retaule de finals del barroc de Jaume Padró i Cots, amb escultures d’alabastre de Sarral, envoltades per una elegant i equilibrada arquitectura barroca de marbres de colors que contrasten amb la sobrietat de l’entorn. El conjunt està presidit per la Immaculada, símbol de la saviesa, dempeus sobre la bola del món.

 

Curiositats
De la Universitat han sortit personatges tan importants com Estanislau Figueres, el general Prim, Narcís Monturiol, Milà i Fontanals, Jaume Caresmar, Jaume Balmes, Jaume Pasqual...
Visita
Oficina de Turisme. Telèfon de contacte: 973 53 13 03
Població: Cervera

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Envia aquest correu electrònic i rebràs comunicacions electròniques relacionades amb les activitats turístiques, culturals i amb els serveis i activitats que ofereix www.festacatalunya.cat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Facebook Festacatalunya
Instagram
Cervera - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web