Església de Santa Maria

Cervera - Santa Maria
Cervera - Santa Maria

També des de la Plaça Major i a través del carrer de Santa Maria, visitem ara l’església de santa Maria, d’estil gòtic català. La planta de l’edifici és de creu llatina de tres naus, amb capelles entre els contraforts. Als braços del creuer hi ha tres capelles a cada costat i al deambulatori que encercla el presbiteri s’obren vuit capelles radials. La coberta, de volta de creueria i estrellada als extrems dels transepte i al deambulatori, està suportada per deu pilars amb columnes adossades i capitells decorats amb motius florals. A l’extrem del braç nord del creuer s’aixeca la torre del campanar, de planta octogonal.

Cervera - Santa Maria
Cervera - Santa Maria

A nivell escultòric l’església conserva les imatges romàniques de la Verge amb el Nen (al costat de la porta de la sagristia) i la Verge bruna del Coll de les Sabines (XIII), patrona de Cervera, que presideix l’altar major; és una imatge romànica de fusta policromada, que està asseguda en un setial amb el Nen a la falda que beneeix, i amb una bola del món a la mà dreta. També són singulars els sepulcres historiats de Ramon Serra el vell, Ramon Serra el major (obra de Jordi de Déu) i Berenguer de Castelltort (gòtica, de finals del XIV) a les capelles laterals, i el conjunt escultòric barroc obrat l’any 1789 per Jaume Padró, situat a la Capella del Santíssim Misteri , construïda el 1633, fet de marbre i jaspis de Sarral i Tortosa, que guarda un fragment de la Vera Creu. Segons la tradició el Misteri es remunta a l’any 1540 quan el mossèn del Tarrós va sol.licitar un fragment de l’estella per exorcitars als posseïts. No ho va aconsseguir amb un tallaplomes que es va deformar i tenyir de sang; l’estella finalment es va trencar amb les mans en tres trossos, emanant una gota de sang que en va dividir en tres de més petites. Les proves del misteri foren guardades en un reliquiari que fou robat i recuperat primer l’any el 1619 i després, definitivament el 1915. El papa Benet XV va concedir un nou fragment de la Vera Creu.

Finalment són molt interessants tanmateix els bustos de Jaume Padró de diversos sants que trobem situats als murs de tancament entre les columnes de l’altar major.

Cervera - Santa Maria
Cervera - Santa Maria

 

Curiositats

La Verge bruna del Coll de les Sabines és la patrona de Cervera.  

Visita

Exterior i lliure.
Per visites a l’interior cal consultar a l’Oficina de Turisme. Els diumenges al matí també es pot accedir al’interior.

 

Població: Cervera

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Envia aquest correu electrònic i rebràs comunicacions electròniques relacionades amb les activitats turístiques, culturals i amb els serveis i activitats que ofereix www.festacatalunya.cat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Facebook Festacatalunya
Instagram
Cervera - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web