Batalla Monumental. Vota per les muralles de Cervera

Capelletes de carrer de Mataró

Les capelletes de carrer són l'expressió urbana de la religiositat popular, a partir de  representacions de sants o d’advocacions marianes, situades a la façana d’un edifici de propietat privada. Les més freqüents tenen el format de fornícula (buit deixat en una paret on se situa la imatge escultòrica) però a vegades també n’hi ha de formades per composicions de rajoles decorades. Esdevenen una declaració de la devoció d’una persona o grup de persones que viuen a l’entorn més immediat. Al voltant de moltes capelletes històricament s’han organitzat activitats com el res del rosari o festes veïnals de caire popular dedicades a la Mare de Déu o al sant.

Mataró - Capelletes de carrer
Mataró - Capelletes de carrer

Les més antigues són de finals del segle XVII i del segle XVIII, encara que la majoria de les que encara perduren són del XIX. Moltes desaparegueren durant la Guerra Civil quan  les autoritats locals van decretar la desaparició dels símbols religiosos de l’espai públic.. En els anys posteriors a la guerra es van retornar al seu lloc les figures salvades i van ser reposades les que s’havien esmicolat. Encara a mitjans del segle XX se n’obriren de noves però després el costum s’anà perdent.
Mataró - Capelletes de carrer
Mataró - Capelletes de carrer

A la ciutat de Mataró, a diferència d'altres ciutats, les capelletes de les façanes de les cases es conserven bastant. Actualment se'n conserven unes 50, la gran majoria pel centre i l'Eixample. Generalment les imatges són de sants patrons d'alguns carrers que porten el mateix nom, encara que també es veneren les Mares de Déu. La gran majoria són d'estil popular encara que també es poden veure algunes d'estil menys clàssic.
Mataró - Capelletes de carrer

Aquestes són algunes: Sant Jaume (c. Carreró), Sant Josep de Calassanç (c. Nou), Sant Llorenç (c. Muralla de Sant Llorenç), Sant Roc (c. Argentona), Sant Domènec (c. Argentona), Mare de Déu del Carme (c. Barcelona), Beat Salvador (pl. Beat Salvador), Mare de Déu dels Dolors (c. Beata Maria), Sant Antoni de Pàdua (c. D’en Moles), Sant Gaietà (c. Pujol), Sant Desideri (C. Pujol), les Santes Juliana i Semproniana (c. Pujol), Àngel Custodi (c. La Riera), Sant Agustí (c. Sant Agustí), Sant Antoni (c. Sant Antoni), Sant Telm (c. Sant Antoni), Sant Cristòfor de Lícia (c. Sant Cristòfor), Sant Francesc d’Assís (c. Sant Francesc d’Assís), Sant Joan Baptista (c. Sant Joan), Mare de Déu del Carme (c. Sant Josep), Sant Pere (c. Sant Pere), Sant Simó (c. Sant Simó), Sant Rafael (c. Del Torrent) o la Mare de Déu del Bon Viatge (c. Camí Ral). 

Població: Mataró

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Mataró - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web