Batalla Monumental. Vota per les muralles de Cervera

Carrer Barcelona de Mataró

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

 

Cases i casals conformen un carrer plenament barroc, encara que el pas del temps i l'activitat comercial han transformat o substituït molts dels seus elements, restant edificis amb característiques formals del neoclassicisme, del modernisme i del noucentisme. D'aquest carrer esmentarem la casa Esquerra al núm. 46 (s. XVII), on va viure i tenia el taller l'arquitecte i escultor mataroní Antoni Riera i Móra (1641-1703), autor del retaule del Roser de Santa Maria; can Ximenes (s. XVII); can Pineda (s. XVIII); ca l’Artigas, una de les botigues emblemàtiques de la ciutat; la botiga Berna o la Joieria Cabré (s. XVIII). En destacaríem tres:


Can Castany
Casal del segle XVIII que és un dels més significatius del carrer. Distribuït en planta baixa, dos pisos i golfes, presenta aparell arrebossat amb carreus de pedra a les obertures, que marquen el ritme de la façana.

Mataró - Carrer Barcelona - Can Castany
Mataró - Carrer Barcelona - Can Castany

Cal destacar del conjunt el portal d'accés de la planta baixa amb porta amb decoració de talla de fusta, dues xafarderes situades a les finestres del primer pis i dues proteccions ornamentals de fusta per sobre dels balcons.
Mataró - Carrer Barcelona - Can Castany
Mataró - Carrer Barcelona - Can Castany
Mataró - Carrer Barcelona - Can Castany

El barroquisme més important de l’edifici es troba a l'interior començant per la distribució, que presenta un pati central enjardinat amb habitacions al voltant. Les parets i sostres embigats de les sales principals estan decorats amb pintures murals al tremp. Destaca l'anomenada sala de cortines, decorada profusament amb motius florals.

La Peixeteria
L'edifici  de la Peixateria fou realitzat amb la finalitat d'esdevenir el mercat del peix. La construcció fou duta a terme per l'arquitecte municipal Miquel Garriga i Roca el 1841.

Mataró - Carrer Barcelona - La Peixeteria
Mataró - Carrer Barcelona - La Peixeteria

Es tracta d’un edifici civil de tipus neoclàssic, amb un porxo de planta rectangular suportat per sis columnes dòriques de fust llis, i dues portes que el flanquegen. Sobresurt el seu coronament decorat  amb l’escut de Mataró amb elements escultòrics que reflecteixen temes marins d’aire classicista (fitores, arpons i conxes marines, nens i peixos...).

Impremta Minerva

Mataró - Carrer Barcelona - Impremta Minerva
Mataró - Carrer Barcelona - Impremta Minerva

L’ immoble de la Impremta Minerva, que havia estat el celler de la casa Viladesau de la Riera del segle XVIII, l’any 1923 fou reformat per convertir-lo en botiga, formant part de l’Inventari d’establiments emblemàtics i elements vinculats de Mataró.
Mataró - Carrer Barcelona - Impremta Minerva

Es tracta d’un edifici de planta baixa i pis. Destaquen els brancals i llindes  de pedra en les obertures, amb decoracions florals a les bandes. A la planta baixa se situen dos accessos d’arc escarser  al negoci, separats per un esgrafiat amb un angelet i materials propis del que llavors s’anomenava impremta (papereria), i l’accés a l’immoble de llinda amb un ull de bou al damunt. Al pis superior les entrades del negoci de la planta baixa es corresponen amb balcons, entre els quals hi ha una xafardera de fusta amb un esgrafiat al damunt amb un angelet amb una banda. Per damunt l’ull de bou de la planta baixa hi ha un esgrafiat amb dos angelets i un tòrcul d’impremta. Les reformes han valoritzat els esgrafiats noucentistes, obra de Francesc Canyellas i Balagueró. Corona l’edifici una cornisa també esgrafiada.
Mataró - Carrer Barcelona - Impremta Minerva
Mataró - Carrer Barcelona - Impremta Minerva


 

Població: Mataró

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Mataró - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web