Batalla Monumental. Vota per les muralles de Cervera

Carrer de l'Hospital de Mataró

El carrer de l’Hospital que fa cantonada amb el carrer del Pelegrí l’edifici que destaca per sobre de qualsevol altre és l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, on molt probablement hi havia un hospital medieval de pelegrins amb la seva capella.

Església de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena
Adossada i fent cantonada amb el carrer de Pelegrí es troba l'església de l’hospital, de façana barroca. A més de la porta principal d’accés, oberta al carrer, hi ha una altra porta d’accés des del pati interior de l’hospital, que és sempre oberta.

Mataró - Església de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena
Mataró - Església de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena
Mataró - Església de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena

La primitiva capella de Sant Jaume el segle XVIII donà pas a l’edifici de l’església actual que fou inaugurat el 1747. Es tracta d’un edifici d’una sola nau al qual s’accedeix per una porta d’arc rebaixat que reposa damunt pilastres. Per sobre de la porta hi ha una fornícula de característiques barroques, d’arc mixtilini sobre pilastres amb decoració escultòrica, amb la imatge dels segles XVIII-XIX de Sant Jaume a cavall amb uns musulmans als peus, que reposa sobre una mènsula en forma de petxina (símbol dels pelegrins del camí de Sant Jaume).

Damunt de la fornícula s’obre una finestra ovalada de costats rectes. Remata l’edifici un capcer de perfil mixtilini amb un ull de bou circular al centre. Tot el parament de la façana és esgrafiat amb motius rodons dels quals surten quatre petits apèndix que els confereixen l’aspecte de motius cruciformes. L’esgrafiat és blanc sobre fons crema. A l’interior de l’església hi ha un important conjunt d’exvots.

Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena
L'any 1644 el prevere mataroní Jaume Sala  deixà un llegat consistent en unes cases situades al Pou d'Avall, avui carrer de l'Hospital, per traslladar l'hospital de Santa Magdalena, primer centre hospitalari de la ciutat, situat on avui hi ha la casa de la Vila, amb la condició que prengués la doble advocació de Sant Jaume i Santa Magdalena. A finals del segle XVII ja hi havia establert un primitiu hospital que posseïa una petita capella dedicada a Sant Jaume.

Mataró - Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena

L’edifici actual, fruit de les reformes del segle XVIII, consta de tres plantes de parets arrebossades. Malgrat l'austeritat de l'estil de l'hospital, fet no gens estrany en els edificis públics de beneficència regentats per ordes religiosos, ressalta la porta neoclàssica que resulta ser l'únic element decoratiu del conjunt arquitectònic. A l'interior, totalment reformat, es veu el pati en forma de claustre, de planta i pis d'arcades i un segon pis de finestretes. Els arcs del primer pis són coberts per vidres de colors.


 

Població: Mataró

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Mataró - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web