La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Banys romans de can Xammar de Mataró

El conjunt arqueològic de can Xammar fou descobert l'any 1964 i la Comissaria Local d’Excavacions Arqueològiques, sota la direcció de Marià Ribas, hi va portar a terme una campanya d’excavacions que portà com a resultat la descoberta d'un monumental edifici pavimentat amb mosaics, molt possiblement de cronologia entre l'època dels Antonins i la dinastia Severa. El conjunt va patir la quasi total destrucció l’any 1968, en la remodelació de l’espai i la manca de sentit comú per la preservació de la cultura i del passat de la població. Es van arrencar alguns mosaics de pressa i corrents i, la resta, es va perdre per sempre més. Fragments de mosaics varen anar a parar a les runes. Les excavadores van arrasar dos mil anys d'història.

Posteriors estudis han determinat que aquelles restes corresponien a les termes públiques d'Iluro construïdes en època d'August, cap a la fi del segle I aC, i modificades al segle II dC. El conjunt ocupava almenys tres illes de cases, amb diverses sales pavimentades i ornamentades amb escultures. S'han trobat restes d'una d'elles, un bust i altres parts de cos de l’anomenada Venus d’Iluro, que ara es conserva al Museu de Mataró. La Venus de mida natural estaria representada dreta, amb el cos nu parcialment cobert amb un mantell que sosté amb la mà esquerra i que li tapa la zona púbica fins a mitja cama. A l'esquerra de la deessa s'hi representa el dofí que simbolitza l'origen marí d'aquesta, raó per la qual s'associa a la Venus amb ambients, edificis i dependències relacionades amb l'ús de l'aigua i pel que es creu que podria haver estat decorant la sala de recepció de les termes de la ciutat d'Iluro.

Mataró - Banys romans de can Xammar
Mataró - Banys romans de can Xammar
Mataró - Banys romans de can Xammar

Es tractaria d’un conjunt termal en un lloc elevat i amb una excel·lent vista cap el mar, amb grans sales espaioses, piscines i una exedra amb "latrinae" apartada de les sales pròpiament termals, com a les termes de Via Terracina al sud d'Itàlia. La gent acostumava a freqüentar quasi bé diàriament les termes públiques,  no solament per motius d’higiene, sinó que era un lloc de trobada i distracció. Habitualment la gent a la tarda solien anar a les termes, les quals s'intentaven situar en àrees estratègiques. En el cas d'Iluro, ocupen un lloc que tècnicament afavoreix els desguàs d'aigües prop d'una riera i a més estan situades cara migdia, tanmateix les finestres deixaven entrar el llum adequat un cop traspassat el migdia, moment de màxima afluència de persones.

Justament a la riera , el 1814 es trobà l’única làpida on s’esmenta el topònim de la ciutat. Una inscripció epigràfica dedicada a Marcus Lucius Optatus ens diu que aquest personatge va ser AEDIL(IS) TARRACONE (edil = regidor a Tarraco)  II VIR ILURONE (dumvir = alcalde a Iluro) i IIII VIR QUINQUENNALIS PRIMUS (quatorvir = 1 del 4 encarregats de fer el cens quinquenal per primer cop).

Mataró - Banys romans de can Xammar
Mataró - Banys romans de can Xammar
Mataró - Banys romans de can Xammar

Avui al lloc tan sols hi resten una claveguera dins l’edifici del Col·legi d’Aparelladors i uns pocs murs d’alguna de les seves estances a la plaça, on al terra s’ha dibuixat el perfil d’algunes dependències termals i d’algun dels seus mosaics reconstruïda en base a restes trobades en excavacions posteriors i a les fotografies de les primeres excavacions.


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Mataró - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web