Batalla Monumental. Vota per les muralles de Cervera

Fortins de la Platja de Mataró

Els fortins o búnquers són un conjunt històric integrat per diverses construccions d’arquitectura militar o defensiva inicialment situades, de manera ordenada cada 600 metres, al llarg de la franja litoral del terme municipal de Mataró.

Es té documentada l’existència de 8 fortins o búnquers. D’aquests, n’hi ha 5 situats entre la platja del Varador i el torrent de Vallgiró que segueixen en peu, tot i que en diferents estats de conservació.

Construïts durant la Guerra Civil, els fortins eren utilitzats com a punt de guaita per avisar de les incursions a la comarca del Maresme i a Barcelona i també per a la defensa davant possibles bombardeigs enemics realitzats des del mar per vaixells com el Canarias, que va bombardejar Mataró el 8 de juny i el 22 de juliol de 1937. Posteriorment van ser utilitzats per la Guàrdia Civil per vigilar el contraban i, cap als anys 50, per alguns emigrants.

Tots els búnquers tenen la mateixa estructura i van ser construïts amb els mateixos materials: formigó armat sobre un fonament de pedra, i amb un acabat de sorra a la part externa que afavoria el seu camuflatge amb l’entorn.

El  2013, l’Ajuntament cataloga els cinc fortins conservats com a Bé Cultural d’Interès Local. L’últim dels fortins, el vuitè, es va localitzar més tard enfonsat al mar.

Un cop l'any, a la primavera, la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran de Mataró organitza una visita guiada als fortins.

Text: Ajuntament de Mataró

Mataró - Fortins de la Platja (Foto: Ajuntament de Mataró)
Mataró - Fortins de la Platja (Foto: Ajuntament de Mataró)


 

 

Població: Mataró

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Mataró - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web