La Garriga - Corpus 2024
El Pinell de Brai - Pinell Art, Fira d�Artesania 2024

Fàbrica can Samaranch de Molins de Rei

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º


Molins de Rei - Fàbrica Samaranch
Molins de Rei - Fàbrica Samaranch

L’any 1930, Francesc Samaranch va encarregar a Joan Gumà Cuevas la construcció de la immensa fàbrica tèxtil amb més de vint naus cobertes amb dentat de serra. La característica torre del rellotge i la façana es van aixecar tres anys després, en una ampliació de les moltes que van efectuar-se en el recinte fins a l’any 1959. L’estil recorda les formes déco dels edificis industrials que van caracteritzar arquitectònicament l’opulència de l’expansió econòmica dels anys vint als Estats Units.

De la plantilla inicial de 550 treballadors, la majoria provenien de la contigua fàbrica Malvehy, de la qual Samaranch era familiar i n’havia estat directiu. L’empresa, dedicada principalment a la fabricació de cobrellits i tapisseries, va exercir des del principi una política social amb els treballadors de caire paternalista amb iniciatives com la creació d’una biblioteca, menjadors, sala d’espectacles i teatre, i la construcció de la Casa Cuna com a llar d’infants l’any 1944, la segona de tot l’Estat. En l’aspecte més lúdic, la pista de bàsquet construïda el 1947 seria l’escenari de nombrosos esdeveniments socials i la creació del Club Samaranch, amb diverses seccions (cinema, quadre escènic, escacs, filatèlia, fotografia, excursionisme, billar, botxes, bitlles, tennis taula, patinatge), va tenir en l’equip de bàsquet la més reeixida, ja que va arribar fins a la Segona Divisió Estatal. En el mateix Club trobem l’embrió del Museu Municipal, que es va fundar l’any 1953 per les donacions de Samaranch d’uns teixits al directiu Enric Madorell, ànima del Museu.

Durant la Guerra Civil, el 20 de gener de 1939, la fàbrica va patir un bombardeig en l’avançada franquista que destruiria bona part del recinte i la paralitzaria. L’any 1949, el règim franquista li va atorgar posteriorment el títol d’Empresa Ejemplar. En la darrera època, la publicació mensual de la revista Ecos de Samaranch (1958 i 1967) en faria de portaveu. El seu tancament definitiu va tenir lloc l’any 1976.

Molins de Rei - Fàbrica Samaranch
Molins de Rei - Fàbrica Samaranch


Text: Ajuntament de Molins de Rei
  

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Molins de Rei - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web