Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Sant Bartomeu de la Quadra de Molins de Rei

Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra
Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra

L’actual ermita de Sant Bartomeu de la Quadra substitueix l’antiga església romànica cremada i enderrocada l’any 1936. Construïda l’any 1947 a partir del projecte de Sixte Illescas amb pedra de l’anterior església i en la mateixa orientació, es van recuperar quatre capitells considerats preromànics dels segles IX-X i algunes taules del retaule de l’altar major, construït a les darreries del segle XV, que es troben actualment al Museu Diocesà de Barcelona. La primera font documental que esmenta aquesta església és de l’any 1143, quan era sufragània de Santa Creu d’Olorda, tot i que pels capitells es pressuposa que era més antiga, així com per la referència al Cartulari de Sant Cugat de la Torre Sunyer, que indica que es trobava en el mateix turó al segle X i sembla que ja era una capella.

Els pergamins més antics parlen de Sant Bartomeu d’Olorda i, en el segle XIV, com la Quadra de Sant Bartomeu, amb referència a un lloc feudal de segon ordre, nom del qual va derivar l’actual denominació, que no trobem fins al s. XIX. quan l’any 1820 es crea el municipi de Santa Creu d’Olorda, al qual va passar a pertànyer. L’any 1912, la dissolució de Santa Creu d’Olorda com a municipi va fer que Sant Bartomeu retornés a Molins de Rei juntament amb la Rierada. Des de final del segle XVIII, la davallada de can Mas, que era la masia que havia dominat el territori des de feia segles, va suposar que més propietaris accedissin a les seves terres, els quals van començar a edificar cases d’estiueig i habitatges, de manera que, a poc a poc, les antigues cases pairals van anar desapareixent i es van desenvolupar les actuals edificacions de la carretera de Vallvidrera.

Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra
Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra


Text: Ajuntament de Molins de Rei
 
Curiositats

Al costat de l’ermita, en un camp de conreu prop del camp de tir, es van trobar restes ceràmiques d’àmfores que indicaven la possibilitat d’un jaciment de caràcter agrícola, però ha estat impossible datar-lo fins al moment.
 
Població: Molins de Rei

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Molins de Rei - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web