Ball del Sant Crist de Salomó

Propera edició: 01/05/2021 a 22/05/2021

Representacions els quatre primers diumenges de maig.

El Ball del Sant Crist de Salomó és l’únic ball parlat hagiogràfic que s’ha representat ininterrompudament des dels seus inicis, fins als nostres dies.

El culte a la imatge del Sant Crist de Salomó, amb pelegrinatges i romeries, es troba ja documentat al 1613 i a mitjans del segle XVIII ja s’editen els primers Goigs. Però no serà fins a l’any 1843 que s’escriu el primer text dramàtic. Aquest es conserva en una còpia manuscrita feta pel secretari de l’Ajuntament de Salomó Josep Cardona. L’original era obra del vallenc Marc Fuster conegut com a Marquet de la Dona, un important compositor de balls parlats. Aquesta data és la referència objectiva més antiga sobre l’origen de les representacions. Des de llavors, se n’han realitzat diferents versions, manuscrites i impreses, en català i en castellà segons les circumstàncies de cada època.

Salomó - Ball del Sant Crist (Foto: Ball del Sant Crist de Salomó)
Salomó - Ball del Sant Crist (Foto: Ball del Sant Crist de Salomó)


El Ball escenifica una llegenda local: arran de la fam que patia el poble de Salomó, el mercader Josep Nin embarcà cap a Alger a la compra de blat. Mentre feia tractes amb Mahomet, un mercader musulmà, descobrí la imatge d'un Crist crucificat, i decidí adquirir-lo: van acordar que Josep Nin pagaria en monedes de plata el pes de la Imatge. Però en el moment de la pesada el canastró només acceptà trenta monedes. Mahomet es negà a reconèixer-ho i Nin hagué de recórrer a la justícia reial. I davant del governant es repetí l’operació amb el mateix resultat: 30 monedes. Finalment, i no sense alguns entrebancs, el mercader embarcà la imatge i la portà a Salomó.

De les representacions del segle XIX no en tenim cap referència documental però el fet que l’any 1901 s’organitzés un tren des de Barcelona per assistir a la representació d’aquell any, fa creure que la tradició havia arribat ben viva fins a aquella data. El costum local ha estat representar el ball cada dècada, perquè  cada generació de salomonencs el pogués veure i ser així coneixedors de la tradició. D’aquesta manera  es va escenificar, a part del 1901, el 1911, el 1925, el 1939, el 1940, el 1954, el 1965 i des de 1972, cada any, fins avui.

Primer es representava al carrer, però després va començar a fer-se sobre un empostissat. Més tard es va representar en un envelat però el canvi més significatiu i determinant per a la seva continuïtat és el que va tenir lloc l’any 1972 quan per suggeriment de Fabià Puigserver i Iago Pericot, i els seus alumnes de l’Institut del Teatre de Barcelona, passarà a representar-se a l’església parroquial. Des d’aleshores el ball s’ha representat cada any, i actualment es fa els quatre primers diumenges de maig. Només en dues ocasions el Ball s’ha escenificat fora de Salomó: la primera, a la catedral de Tarragona, l’any 1991, amb motiu de la celebració del 900 aniversari de la restauració de la seu metropolitana; la segona, l’any 2016, a la Basílica del monestir de Montserrat.

Salomó - Ball del Sant Crist (Foto: Ball del Sant Crist de Salomó)
Salomó - Ball del Sant Crist (Foto: Ball del Sant Crist de Salomó)


Actualment participen de les representacions un centenar llarg de persones, entre el cos de teatre, el de ball i l’apartat tècnic, que és pràcticament una quarta part de la població de Salomó.

Cal dir que la singularitat del Ball del Sant Crist de Salomó ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la distinció d’Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, essent així l’únic ball parlat que la té específicament.

La Imatge que, per sempre, adés i ara,
serà objecte de santa devoció.
I la història ho escriu, i escriurà encara
les glòries del Sant Crist de Salomó.


Per a més informació: www.balldelsantcrist.cat


Salomó - Ball del Sant Crist


 

Població: Salomó

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web