Carrer dels Dolors de Sant Hilari Sacalm i entorn

Del carrer dels Dolors i entorn tres són les edificacions que destaquen: la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, el CEIP Les Guilleries i el convent de les Monges.

Capella de la Mare de Déu dels Dolors
D’inicis del segle XX data el petit edifici religiós de la capella de la Mare de Déu dels Dolors, de planta quadrangular, ràfec amb dentells i teulada a doble vessant en teula plana, i coronada per una creu de pedra.

Sant Hilari Sacalm - Capella de la Mare de Déu dels Dolors
Sant Hilari Sacalm - Capella de la Mare de Déu dels Dolors

D’inicis del segle XX data el petit edifici religiós de la capella de la Mare de Déu dels Dolors, de planta quadrangular, ràfec amb dentells i teulada a doble vessant en teula plana, i coronada per una creu de pedra.

CEIP Les Guilleries
El cos principal es construí entre 1934 i 1937 segons el projecte de l'arquitecte Ricard Giral Casadesús seguint els corrents del GATCPAC, fundat a Barcelona el 1930 i que pretenia promoure l'arquitectura i l'urbanisme d'avantguarda seguint els pressupostos racionalistes. El 1956 s’hi realitzaren reformes segons projecte de l’arquitecte J. Canela i el 1988 es portà a terme una ampliació segons el projecte dels arquitectes C. Bosch i J.LL. Frigola.

Es tracta d’un edifici aïllat situat en un terreny alçat al núm. 12 del carrer Sant Josep. L’edifici va ser projectat a partir de la formació del GATCPAC i tot seguint les normes pedagògiques i higiènico-sanitàries més avançades. L’edifici, de tres plantes, està cobert per una teulada de teula àrab.

Sant Hilari Sacalm - CEIP Les Guilleries
Sant Hilari Sacalm - CEIP Les Guilleries

A la façana oest, hi ha un porta d’entrada, en arc de llinda, protegit per una mena de porxo semicircular, i amb els brancals de maons. Al costat esquerra de la porta hi ha una finestra semicircular. Als dos pisos, hi ha dues finestres rectangulars verticals, amb ampit. Un cos lleugerament elevat, a manera de torre, amb una finestra allargada en tota la seva altura a cada una de les dues façanes, separa aquesta façana de la façana sud i esdevé un element destacat del conjunt.

A la façana sud, a la planta baixa veiem que hi ha un pati porxat, i als dos pisos, tres grans obertures apaïsades, amb dues finestres rectangulars verticals intercalades entre les tres finestres.

Els murs, de maons, estan arrebossats i pintats, si bé a les obertures són visibles. Entorn l’edifici i cossos annexes, hi ha el pati de l’escola. Una tanca envolta l’edifici.

Convent de les Monges
Al carrer de la Verge dels Dolors, en terrenys cedits per la família Ribot, es construí l’edifici del Convent de les Monges o de les Germanes Carmelites, congregació que arribà a Sant Hilari amb l’encàrrec de l’escolarització. L’edifici, de tres plantes, fa les funcions de convent i escola. A la banda esquerra hi ha una capella annexa. Tota la construcció és de pedra vista i totes les obertures tenen una forma quadrangular i amb guardapols.

Sant Hilari Sacalm - Convent de les Monges
Sant Hilari Sacalm - Convent de les Monges

La capella està dedicada a la Verge del Carme i de tant en tant s'hi fan celebracions i algun casament. És d’una sola nau rectangular. La porta d'entrada és d’arc de mig punt , i a sobre té un ull de bou, una finestra, i està coronada per un campanar d’espadanya amb una creu de ferro. A l'interior hi ha una imatge de la Verge del Carme a la zona de l'altar, i als laterals una del nen Jesús de Praga i una altre de la Verge. El sostre enteixinat de fusta  presenta motius geomètrics i detalls amb la cara d'àngels.

 


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Hilari Sacalm - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web