Carrer Vic de Sant Hilari Sacalm

El carrer de Vic, un dels més antics de la població de Sant Hilari, proper a la plaça de l’església, enllaçaria pel passeig Font Vella amb la ctra. GI-541 que en direcció sud ens portarà fins la capital de la comarca d’Osona, que és Vic. Dos són els edificis emblemàtics d’aquest carrer, un per la seva arquitectura, Can Borràs, i l’altre per ser la casa natal d’Anton Busquets i Punset, i també per l’escultura dedicada a Jaume Traveries “Jaumet”, un dels personatges més estimats a la població

Can Borràs i Casa Natal d'Anton Busquets i Punset
Can Borràs, al núm. 29, és una casa que s’emmarca dins de l’eclecticisme propi de de l’últim vintenni del segle XIX. La casa data de 1889, encara que fou ampliada l’any 1936 per la part posterior. Es tracta d’un edifici entre mitgeres, de planta baixa, dos pisos i golfes, cobert amb teulada a doble vessant amb el ràfec força sortit, amb encavallades de fusta i decorat amb esgrafiats. A la planta baixa trobem la porta d'entrada en arc de llinda, flanquejada  per una porta i una finestra d’arc de mig punt. Al primer pis, tres obertures emmarcades per un trencaaigües i per decoracions florals esgrafiades s’obren a una gran balconada, mentre que les del segon pis ho fan a balcons individuals de llosanes de pedra, essent la central més gran que les laterals. Les baranes són de ferro forjat. A les golfes hi ha una galeria de cinc arcs de mig punt, envoltats per decoracions florals esgrafiades.

Sant Hilari Sacalm - Carrer Vic - Can Borràs
Sant Hilari Sacalm - Carrer Vic - Casa Natal d'Anton Busquets i Punset

L’altra edifici destacat del carrer correspon a la casa natal d’Anton Busquets i Punset, poeta, periodista, narrador, dinamitzador cultural i pedagog que exercí de mestre a Barcelona i a Calders. El seu contacte amb el bosc durant la infantesa i adolescència va guiar-lo a fer-hi múltiples escapades i recopilar cançons, llegendes, dites...  de traginers, roders, llenyataires o carboners, que van caracteritzar la seva narrativa.

També la poesia marcaria la seva vida. La seva obra va se prolífica, començant la seva producció als 17 anys amb l’obre “Lliroia (la flor de la ginesta)” (1893). Després vindrien el segon llibre de poemes Flors del Montseny (1897), el premi de la Societat Catalana del Gas al Jocs Florals (1900) consistent en el retrat que li fa Pablo Ruiz Picasso, el llibre de versos, Ventijols de Guilleria (1901), el llibre de narracions breus Del Montseny (1903), Aplech (1905), dos llibres de narrativa el 1907: Dos amors i Ànimes ferides, la novel·la Plantalamor (1908), la novel·la Calvari i Flor d'ermita (1917), la narració Amor de senyor i Poesies (1918) i Del meu viure rural (1929).

Fundà la Joventut Catalanista de Ripoll, va publicar els seus primers treballs periodístics a La Veu de Montserrat i La Comarca., llençà el primer número de L'Atlàntida, una revista fundada amb el vistiplau de Verdaguer i amb la col·laboració de Folch i Torres, i ja com a periodista col·laborà al diari El Pla de Bages i dirigí la Revista Ilustrada Jorba, de caràcter divulgatiu.

Porten el seu nom l’IES de Sant Hilari Sacalm porta el seu nom l'IES i el CEIP de Calders.

Estàtua Jaumet
El 23 de març de 2019 Sant Hilari va inaugurar una estàtua dedicada a Jaume Traveries i Riera, el Jaumet del Flabiol (1871-1995). En Jaumet, nascut al mas Claver, era mut i utilitzava aquest instrument per comunicar-se. Aquest personatge emblemàtic va trobar en la distribució de l'aigua de la Font Vella cap al poble una manera de guanyar-se la vida, essent considerat el primer venedor d’aquesta marca d’aigües. Els dolços fets d'avellana i creats per la pastisseria Fornés de la plaça de l’església porten el seu nom, anomenant-se Jaumets.

Sant Hilari Sacalm - Carrer Vic - Estàtua Jaumet
Sant Hilari Sacalm - Carrer Vic - Estàtua Jaumet
Sant Hilari Sacalm - Carrer Vic - Estàtua Jaumet

El 2014 es va estrenar una obra musical dedicada a la seva memòria “Jaumet, la joguina de Sant Hilari”, creada per Jaume Fàbregas amb cançons de Toni Rossell. El 2013 el Taller el Drac Petit va realitzar una cap gros inspirat en la seva figura i l'agost s'organitzà «La ruta d'en Jaume», una sèrie de visites guiades dedicades a l'aigua, a través de l'itinerari que feia habitualment.

L’estàtua d’en Jaumet forma part, junt amb la realització d’uns murals al carrer alcalde Narcís Corbera i la remodelació de les oficines i jardins de Can Rovira i del carrer Hospital, de les accions urbanístiques per implantar la nova marca turística “Guilleries Km.0” presentada el 11 de gener de 2019 per donar a conèixer tot allò que ofereixen les Guilleries i la seva capital, Sant Hilari Sacalm, i que es desconeix.

Sant Hilari Sacalm - Carrer Vic - Estàtua Jaumet
Sant Hilari Sacalm - Carrer Vic - Estàtua Jaumet

A la inauguració es va llegir un text consensuat per tots el grups polítics que deia: “Creiem que en Jaumet es mereix aquest homenatge i reconeixement. Estem segurs que molta gent de Sant Hilari que va conèixer en Jaumet avui s’emocionarà recordant-lo, i que aquells que no vam tenir la sort de conèixer-lo però que també li tenim gran estima estarem contents de poder tenir a partir d’avui aquest record en forma d’estàtua. L’estàtua d’en Jaumet estarà aquí, al carrer Vic, per on ell passava per anar i tornar de la Font Vella portant càntirs plens d’aigua per als estiuejants del poble, i es pot dir que va ser el primer venedor d’aigua de Sant Hilari. I aquí, al carrer Vic, lloc emblemàtic del casc antic de Sant Hilari, tindrem per sempre un record d’aquell home menut que va enamorar a la societat del nostre poble molts anys enrere, amb el seu somriure, fent la nina i la senyoreta i tocant les tretze notes que sempre tocava amb el seu flabiol” i l’alcalde acabà dient: “cap altre poble de Catalunya té un personatge tan recordat i estimat que és tan gran sent tan petit”.

En efecte, l’estàtua, a mida natural, ens recorda que en Jaumet feia 1,20 metres. Durant l’acte d’inauguració es va fer un tastet d'aigua de la Font Vella amb anissos 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Hilari Sacalm - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web