AMIC - Risc de rebrot al teu municipi

Exedra de Boades a Castellgalí

"Situada davant del Cal Cadevall i Can Vilaseca, ja era coneguda l'any 1917 per Duran i Sanpera i Puig i Cadafalch, que la publicà en una obra seva el 1934. Formava part del nucli la vil·la romana. Davant d'aquesta construcció, a l'altra banda del camí, sota la direcció de mossèn Santamaria, entre 1932 i 1936 s'hi va desenterrar part de les estructures de la vil·la: habitacions, algunes amb estucs policromats a les parets i mosaics a terra.

Castellgalí - Exedra de Boades
Castellgalí - Exedra de Boades


Es tracta d'una cambra en forma de capçalera semicircular, del tipus anomenat exedra, que anava vinculada a una habitació noble important d'una casa amb la qual s'articulava: al triclinium (menjador) oecus (recepció) o l'auditorium (aula de cerimònies). Aquesta tipologia es generalitzà al voltant de la darreria del segle II i probablement correspondria al segle III o IV.

Castellgalí - Exedra de Boades
Castellgalí - Exedra de Boades


Es conserva el mur absidiat amb una alçària màxima de 4 metres, fet amb carreus de la zona de dimensions mitjanes o petites, i un finestral sencer amb un arc format a base de maons de terra cuita a plec de llibre. s'hi feren excavacions per descobrir el seu perímetre. 

Sorprèn el seu estat de conservació i es deu al seu ús continuat durant segles. era coneguda pels pagesos popularment com a: "torre dels Moros".

Text: Ajuntament de Castellgalí
 


 

Diputació

Població: Castellgalí

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellgalí - Ajuntament
On Menjar a Castellgalí (Restaurants)
Allotjaments a Castellgalí
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web