Festa Major del Papiol

Propera edició: 27/07/2024 a 28/07/2024

El Papiol - Festa Major


L’últim cap de setmana de juliol el Papiol celebra la seva Festa Major, amb activitats de tota mena i pensades per a tothom, la majoria gratuïtes. Algunes de tradicionals i d'altres, de més modernes. 

Destaca l’alta participació dels papiolencs i papiolenques, tant a l’hora de gaudir de les propostes com d’organitzar-les. Entitats i penyes es bolquen any rere any per treballar conjuntament amb l’Ajuntament en la confecció del programa.

Com ja és costum des de fa un temps, després del pregó inaugural es presenten les samarretes de les penyes que participen en l’organització. Les samarretes, esteses a la façana de l’Ajuntament, s’han convertit els últims anys en la indumentària pròpia de la festa papiolenca, cadascuna d’un color i amb el distintiu de cada penya.

Un dels actes de la Festa Major del Papiol més especials és el Ball del Confeti. Té molts anys i sembla ser que és únic. És un dels elements particulars de la festa. Al Papiol, el confeti que es fa servir per al Ball del Confeti és el tradicional i només de color blanc. Metafòricament, podríem arribar a dir que al Papiol cada any neva per la Festa Major.

L’Ajuntament encarrega cada any unes 18 mil boles de confeti de la mida d’un ou de gallina, una mena de farcellets de paper blanc, cadascun dels quals conté un grapadet de paperets. Aquest confeti blanc no només serveix per crear ambient de festa al ball. Els assistents tenen per costum, a més, fer guerra de boles de confeti entre ells. La guerra de confeti per als adolescents ha estat sempre una bona excusa per poder-se apropar al noi o la noia que els agrada.

Perquè aquesta guerra sigui possible, l’Ajuntament ha d’encarregar expressament aquests farcellets. Això fa que per a l’empresa que ho fa, aquest encàrrec sigui molt especial. No tenen cap altre client que els en faci un d’igual. A més, aquests farcellets s’han de fer a mà, boleta per boleta. Això fa pensar que no hi ha cap altre poble que tingui un ball com aquest. Si més no, ho desconeixem.

Pel que fa a la antiguitat d’aquest ball, tampoc no tenim clar en quin moment del segle XX va començar a organitzar-se. Les persones més grans del poble, però, diuen que fa molts anys, dècades.
 

Centre informacio 1

Població: El Papiol

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
El Papiol - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web