Monuments urbans de Sant Hilari Sacalm

 

D’entre els monuments urbans de la població de Sant Hilari Sacalm en destaquen dos per les seves dimensions i per la seva profunda significació a la població, la Baldufa i el monument al general Moragues.

La Baldufa
El municipi de Sant Hilari Sacalm és conegut per la indústria de la torneria de la fusta i per aquest motiu l’any 2005 es va iniciar la Fira de la Fusta, que va deixar de fer-se el 2011 com a conseqüència de la crisi. En el transcurs de l’edició de 2007 es va inaugurar el monument de la Baldufa, la més gran del món, amb 4,93 metres d’alçària, 85 rotllanes (la més gran de 3’05 m de diàmetre) i un pes de 4’5 tones. La idea va sorgir dels torners del poble que van ser qui la van construir.

Si bé les mides i pes d’aquesta baldufa permeten copsar les seves proporcions gegantines, les quantitats de materials emprats permeten acabar de configurar aquesta extraordinària obra de torneria: per la construcció de la baldufa van ser necessaris 7’56 m3 de fusta de pi de Flandes; el ballador o punta de la baldufa, massís d’alumini, descansa sobre una base de formigó de 1’7 metres; 85 rotllanes de 5’4 cm de gruix formen la baldufa; s’empraren 5400 cargols, 15 litres de cola anti-humitat, 50 kg de vernís a l’aigua i 9 pots de poliuretà per rejuntar les rotllanes i uns 12 metres de tub de ferro.

Sant Hilari Sacalm - La Baldufa
Sant Hilari Sacalm - La Baldufa

La Baldufa gegant de Sant Hilari Sacalm, que s’ha convertit en una de les icones del municipi, és un d'aquells punt de parada obligada per fer-se una foto, sobretot si es va amb nens.

A finals de 2017 la part superior presentava evidents mostres de deteriorament  i es va portar a terme la seva restauració. Finalment, va caldre intervenir pràcticament a la meitat superior de la peça, ja que, una vegada desmuntada, es va fer evident una major afectació de la prevista inicialment.

Monument al General Moragues

Sant Hilari Sacalm - Monument al General Moragues
Sant Hilari Sacalm - Monument al General Moragues

A la plaça que porta el seu nom el 1991 és dedicà un monument al fill il·lustre hilarienc Josep Moragues i Mas que destacà per ser un dels militars que va lluitar pel bàndol austriacista a la Guerra de Successió. Finalitzada la Guerra de Successió, el 1715 va intentar, sense sort, fugir a Mallorca, encara en mans austriacistes, amb alguns companys i al cap d’un temps, van tornar a intentar-ho però van ser traïts i capturats. A continuació, ell i els seus homes van ser jutjats, torturats i condemnats. Moragues patí el pitjor dels càstigs, ja que fou arrossegat pels carrers de Barcelona i esquarterat. El seu cap va ser penjat en una gàbia al Portal del Mar de Barcelona, on hi restà durant dotze anys com a escarni als que gosessin revolucionar-se.
Sant Hilari Sacalm - Monument al General Moragues
Sant Hilari Sacalm - Monument al General Moragues
Sant Hilari Sacalm - Monument al General Moragues

L'autor del monument és l'artista català Domènech Fita. Segons Serradesanferm  l’artista va “concebre dues portes, una de pesada i assentada al terra, real, que és la que Catalunya aixeca al seu personatge i l'altra, la que ofereix Sant Hilari al seu fill, que és posada de potes enlaire, com dos braços aclamant-lo i espiritualitzant el fet"  A les portes hi ha relleus gravats, on es parla de la vinculació de Moragues  amb la seva vila i Catalunya. Així veiem el Mas Moragues amb Josep Moragues fent de pagès, i la capella del Pacte de Sant Sebastià. A la porta que Catalunya aixeca al General és on es parla de la Guerra de Successió. Sobre aquestes portes hi ha una biga, d'on en penja una gàbia de vidre i acer inoxidable, que vol recordar la gàbia on va restar durant 12 anys el cap de Moragues, amb un bust del General Moragues fet de bronze.

 


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Hilari Sacalm - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web