La Garriga - Corpus 2024
El Pinell de Brai - Pinell Art, Fira d�Artesania 2024

Centre històric de Bagà ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º


Bagà - Muralles i Torre Subirana
Bagà - Muralles i Torre Subirana

Del recinte emmurallat, que originàriament comprenia tant sols l’entorn del palau i progressivament s’anà ampliant,  es conserven el seu traçat, la Torre de la Portella restes de la torre del Portalet (amb base atalussada, construïda en època moderna) i de la torre Vilella, diferents panys de mur als carrers de la Muralla i del Portalet i dues espitlleres en les cases del carrer de la Muralla cantonada amb el carrer Sobirà.
Bagà - Ca l'Agutzil
Bagà - Pati del Forment
Bagà - Plaça de la Verdura

Habitatges, com ca l’Agutzil i racons, com la plaça del Forment copsen la nostra atenció dibuixant un paisatge pintoresc i a vegades recordant la ocupació dels seus habitants o bé què s’hi porta a terme, com la plaça de la Verdura.
Bagà - Plaça Galceran de Pinós
Bagà - Plaça Galceran de Pinós

La Plaça Galceran de Pinós, que s’ha convertit en el centre neuràlgic de la vila (mercat, esdeveniments...), ha tingut diferents noms: de la República, Major, Reial, o popularment de les Voltes i Porxada. La plaça té origen en el traçat i parcel·lació de la vila feta per Galceran de Pinós l'any 1234 en concedir la carta de població.

Es tracta d’una plaça porticada de planta rectangular que queda tancada per les cases medievals que la volten. Tot i haver estat transformades, algunes d'elles conserven el seu aspecte noble original. En altres èpoques havia estat un important centre comercial i mercantil, i on residia la petita noblesa que acompanyava els Barons de Pinós, com els Solanell, els Foix, etc., dels quals encara es conserven els edificis. Durant la guerra dels Segadors, fou incendiada i posteriorment remodelada, amb la qual cosa perdé part dels porxos originals.

Bagà - Plaça Galceran de Pinós
Bagà - Plaça Galceran de Pinós
Bagà - Plaça Galceran de Pinós

Al costat nord hi ha un passatge porticat d'estructura ortogonal que corre a un nivell més alt que la plaça, contràriament a l'oposat que és d'arcs perimetrals i que passa deprimit.

Presideix l'àmbit una estàtua de Galceran de Pinós, obra de l’escultor baganès Josep M. Campanyó, instal·lada l’any 1966. Algunes de les construccions no es conserven gens bé, estan molt degradades, bàsicament la pedra i els entramats de fusta amb tàpia.

Bagà - Placeta del Rescat de les cent donzelles
Bagà - Nucli antic
Bagà - Nucli antic

Racons que ens recorden la pròpia història com la llegenda del Rapte de les 100 Donzelles, llegenda pròpiament baganesa que s’ha estès  per la geografia, recordant el rescat que demanaven els sarraïns pel rescat de Galceran de Pinós fet presoner en l’expedició que Ramon Berenguer IV organitzà per conquerir Almeria, aleshores centre i refugi de pirates musulmans,  o els propis carrers de la vila medieval sorgits del traçat i la parcel·lació del lloc al segle XIII dissenyada per aquest personatge quan atorgà la carta de fundació i de privilegis per al poblament de la vila: el carrer Major, el carrer del Palau...
Bagà - Nucli antic
Bagà - Xemeneia de cal Mexic, cal Més Xic o la Petrolífera

Bagà guarda petits secrets al visitant com les seves fonts, però també elements d’un passat industrial com la xemeneia troncocònica de Cal Mexic (“Cal Més Xic”) o “la Petrolífera” a l’inici del camí del santuari de Paller, antiga indústria dedicada a la producció de petroli que s’extreia de pedra bituminosa de les mines de Riutort (Guardiola de Berguedà) i a partir del 1912 dedicada a la fabricació de ciment, amb material extret de la pedrera de la font del Sofre.
Bagà - Molins
Bagà - Nucli antic
Bagà - Nucli antic

La vila de Bagà va vertebrar la seva activitat econòmica durant molt temps a la vora del riu Bastareny. En donen fe els molins que s’instal·laren a la seva vora i dels qual encara en queden mostres ben paleses, però Bagà ha crescut i evolucionat perquè el temps no es detura i és fugisser com ens ho recorda la inscripció d’un rellotge de sol: JA POTS PUJAR-HI DE PEUS,/ARA A BAGÀ, ÉS/L’HORA QUE VEUS, deixant palès que en cada moment que mirem el rellotge el temps corre.


 

Població: Bagà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Bagà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web