Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
Vinyols i els Arcs - VE DE VI, Festa del Vi 2023

Coll de Pal a Bagà

Bagà - Coll de Pal
Bagà - Coll de Pal

El coll de Pal és un dels ports més durs de tota la geografia catana. Es troba al municipi de Bagà i forma una divisió natural entre les comarques del Berguedà i la Cerdanya, separant les valls del Llobregat i del Segre. El pas es troba a uns 20 km de Berga i a uns 28 km de Puigcerdà, on s’hi pot arribar pel Túnel del Cadí (la boca sud es troba a 6 km de Bagà), ubicat a la vall del riu Bastareny, afluent per la dreta del riu Llobregat.
Bagà - Coll de Pal
Bagà - Coll de Pal
Bagà - Coll de Pal

Des de Bagà, per la BV-4024 remuntarem un desnivell de 1285 mts fins al cim en tant sols 19,3 km. Es tracta d’un port molt constant amb rampes de fins el 12-13%. A partir del Km. 3 el desnivell mínim és del 5%, essent el normal entre el 6 i el 8%. Fins passar per sota del viaducte de Grèixer el camí és el més ombrívol de tot el trajecte doncs transcorre entre roques.
Bagà - Coll de Pal
Bagà - Coll de Pal
Bagà - Coll de Pal

El tram que va des del km. 5 fins el 7 és el més dur de tota la pujada, amb una recta amb una mitjana de desnivell del 10%. Superat aquest tram se’ns obren imatges d’estampa de tota la comarca del Berguedà, per tornar a emprendre rampes del 8% i endinsar-se altra vegada en zones boscoses fins passat el km. 9 on gaudim d’unes vistes esplèndides, amb un gran precipici a la dreta i una serra rocosa molt afilada en paral·lel, i el Pedraforça al fons.
Bagà - Coll de Pal
Bagà - Coll de Pal

Al km.11 deixem a la dreta el mirador de la Devesa (1550 m) i després de la passar la zona rocosa el camí s’endinsa altra vegada en zona boscosa d’alta muntanya. Entre el km. 13 i 15  el camí segueix amb un desnivell d’entre el 8 i el 8% amb força rampes del 10%. Deixem el mirador d’Orris (1700 m) a l’esquerra. Quan arribem a les immediacions del refugi Coll de Pal (km.17)  el desnivell disminueix, però l’últim tram, ja d’alta muntanya, s’endureix i el vent bufa amb força. Des d’aquí podem veure ja la Puigllançada (2409 m), que a la cara nord té un dels accessos de les pistes d’esquí de la Molina. El port acaba a la divisòria de la Tossa d’Alp a 2070 m d’altitud, des d’on es divisa la cara nord de la Cerdanya catalana.

Ruta del Trencapinyes
Després de recórrer 14,2 km (des de Bagà) per la carretera, en un revolt pronunciat cap a la dreta, veiem a mà esquerra el petit pàrquing de terra on comença la Ruta del Trencapinyes. La Ruta del Trencapinyes és un passeig circular de 2,5 km de longitud al Parc Natural del Cadí-Moixeró que s’endinsa en els boscos de pi negre d'aquesta zona del Cadí, ens permet conèixer el mirador dels Orris, amb les seves espectaculars vistes del Prepirineu català, i tanca la circular travessant diversos prats alpins.

Bagà - Coll de Pal - Ruta del Trencapinyes
Bagà - Coll de Pal - Ruta del Trencapinyes
Bagà - Coll de Pal - Ruta del Trencapinyes

La Ruta del Trencapinyes és un itinerari senyalitzat que ens permet conèixer l'hàbitat natural d'aquest petit ocell, escoltar el seu cant i, si tenim sort, veure'l voleiar per entre els arbres. En aquesta ruta també gaudirem de molt bones vistes i, si volem, podrem jeure, descansar o jugar en els diversos prats que creuarem. És, doncs, una ruta idònia per fer amb els més menuts de la família.


 

Població: Bagà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Bagà - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Festival Instants de Celler Carol Vallès
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web