La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

L'Arbúcies de Rusiñol ***

Malgrat que la primera obra de Santiago Rusiñol vinculada amb la vila d’Arbúcies un dibuix del castell de Montsoriu data de l’any 1885 i que va fer diferents estades en aquestes contrades al llarg de la seva vida, no va ser fins als darrers anys de la seva vida quan es va formar relació de Rusiñol i Arbúcies. Entre 1926 i 1930, Rusiñol va passar els estius a Arbúcies, hostatjat a la fonda Torres, pintant els admirats jardins de Can Badés i immortalitzant altres racons d’aquesta vila. Amb un seguit d’imatges de les seves obres es va dissenyar l'Itinerari Rusiñol, que ressegueix una part del recorregut de la riera d'Arbúcies.

Gorg Nou

Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - Gorg Nou
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - Gorg Nou
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - Gorg Nou

Quan la riera d’Arbúcies arriba a la població, just sota de la resclosa del molí del Roquer, el corrent d’aigua salva el desnivell formant un petit saltant d’aigua, anomenat el Gorg Nou. D'entre els espais més emblemàtics de la riera, el gorg Nou és el més   concorregut per la seva bellesa i per la profunditat de les seves aigües. Un plafó ens explica com el gorg també fou aprofitat com a represa per donar energia a la fàbrica de pipes de fumar, situada al seu damunt, i que anteriorment havia estat la fàbrica de la llet (edifici actualment desaparegut).


El Pont de les Pipes

Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - El Pont de les Pipes
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - El Pont de les Pipes
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - El Pont de les Pipes

El Pont de les Pipes és un pont romànic de pedra rejuntada amb morter, amb arcada de mig punt, d’un sol ull sobre la riera d’Arbúcies. És un pont estret, de petites dimensions, la qual cosa només permet el pas a peu. Era un pont per a matxos de bast. A la part inferior encara s’observen les marques de l’encofrat per a muntar la volta. Els dos pilars que el sustenten són de forma rectangular i es troben fonamentats directament sobre la roca. El terra està inclinat en dues vessants.
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - El Pont de les Pipes
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - El Pont de les Pipes

Inicialment no tenia escales; aquestes es van construir per a facilitar l’accés a peu cap a la font de les pipes. Tot i que no hi ha documents que ho testimoniïn se li atribueix una cronologia del segle XI. Aquest pont tenia una certa importància en la xarxa de comunicacions locals, doncs per aquest sector passaven diversos camins: l’antic camí de Lliors i de Sant Marçal, i la carrerada transhumant en direcció a coll de Ravell.


La Farga del Roquer

Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - La Farga del Roquer
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - La Farga del Roquer

La Farga del Roquer és un dels millors testimonis de la primera industrialització al Montseny. Està ubicada al centre d’Arbúcies i vinculada a l'oferta patrimonial del Museu Etnològic del Montseny. La Farga del Roquer va ser edificada entre 1846 i 1848, i va funcionar com a farga d’aram fins a 1873. A partir de llavors i fins a principis dels anys 1970, l’edifici i el seu sistema d’aprofitament de l’aigua van ser utilitzats successivament com a adoberia de pells, torneria, serradora i carrosseries d’autocar. L’edifici i tot els sistema hidràulic va ser restaurat i actualment el visitant el pot veure en funcionament, així com gaudir de l’audiovisual La memòria de l’aigua, on s’expliquen els usos preindustrials i industrials de l’aigua de la riera d’Arbúcies al llarg de la història.


La Riera d'Arbúcies
La riera d'Arbúcies neix al coll de Sant Marçal, sota el massís de les Agudes (Massís del Montseny), i recorre de nord a sud tot el terme municipal d'Arbúcies. Al llarg del seu recorregut rep aigües de la riera Xica, de la riera de la Pineda i de la riera de les Truites. La riera d'Arbúcies, principal afluent del riu Tordera, és un dels sistemes humits d'aigües corrents i estancades més ric i divers del conjunt Montseny-Montnegre a nivell faunístic. Amb una vegetació densa i abundant, a la plana al·luvial de la riera hi ha nombroses plantacions de pollancres i plataners per a fusta. Es tracta, doncs, d'un riu molt natural i ben conservat en un entorn agro-forestal, amb gran atractiu paisatgístic i turístic.

L'espai protegeix una abundant i frondosa vegetació de ribera, amb freixenedes de fulla gran i vernedes, a més d’una presència piscícola diversa amb elements mediterranis d'origen europeu i amb presència de la llúdriga. Donat el seu interès, els ajuntaments d'Arbúcies i Hostalric, així com el Museu Etnològic de Montseny, porten a terme activitats naturals i passejades pels camins que flanquegen l'espai.

Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - La Riera d'Arbúcies
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - La Riera d'Arbúcies
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - La Riera d'Arbúcies

La bellesa d'aquest indret ja va captivar Santiago Rusiñol, un dels clars exponents del modernisme català pel que fa a la pintura i a la literatura. "El frondós paisatge d'Arbúcies, l'ombresa de les grans muntanyes d'Arbúcies; aquesta comunió frondosa que té aquesta vall meravellosa, aquest fondal de Catalunya que sembla un gran llit de nereides qu'és un tresor per somniar-hi", escriu Rusiñol l'any 1927, al programa de la Festa Major.


Mare de Déu de la Pietat
Les referències més antigues de la capella de la Mare de Déu de la Pietat daten de la primera meitat del segle XVI. A les actes de la visita pastoral que el 1580 hi feu el bisbe es va fer constar que hi havia un retaule bellíssim, avui desaparegut. L’actual edifici de la Mare de Déu de la Pietat va ser erigit l’any 1717 i el 1785 es va ampliar amb l’edificació d’un cambril i d’una sagristia. El 1809 va ser saquejada pels francesos i poc després es va renovar l’ornamentació. A redós de la capella va néixer el 1851 la Confraria de la Pietat, que  fomentava la devoció i el culte a la Verge i l’ajut solidari entre els confrares en cas de malaltia.

La capella de la Pietat és un edifici de planta de creu grega amb diverses dependències adossades. Es tracta d’una nau amb un creuer molt marcat i presbiteri prolongat a fi de donar lloc al cambril. Hi ha també el cor, als peus de la capella, amb una barana d’obra. Les parets estan pintades de blanc i els detalls ornamentals com pilastres, capitells, motllures, cornises i petits relleus com caps d’angelets o motius florals, són ressaltats amb un to vermellós.

Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - Mare de Déu de la Pietat
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - Mare de Déu de la Pietat
Arbúcies - L'Arbúcies de Rusiñol - Mare de Déu de la Pietat

El creuer, està cobert per una cúpula en el tambor de la qual hi ha petites obertures circulars que donen llum al temple, així com la rosassa de la façana posterior i les altres dues als extrems de la nau transversal. Damunt la cúpula s’aixeca una petita torreta circular, una llanterna, de vidre blau i blanc, que també dona llum a l’interior.

De la façana principal, cal destacar la porxada amb cinc arcs de mig punt sostinguda per columnes clàssiques, amb capitells decorats, i volta d’aresta romana. La porta central està emmarcada en pedra amb arc de mig punt i és de fusta treballada. Al mur hi ha una fornícula de pedra amb la imatge de la verge de la Pietat i Crist als braços.

La crema que patí el temple durant la Guerra Civil de 1936 va deixar l’edifici en molt mal estat, fet que va provocar que l’Ajuntament decidís enderrocar-lo. La junta de reconstrucció constituïda per aixecar de nou el temple va encomanar el projecte a l’arquitecte Bartomeu Llongueres Galí. El 20 d’agost de 1944 es va col·locar la primera pedra de l’actual capella i les obres varen durar set anys, essent inaugurada el setembre del 1951.

L’altar major amb notables relleus en alabastre, obra de l’escultor Gabriel Alabert, i el cambril foren consagrats pel bisbe Josep Cartañà, el 1956. La imatge de la Pietat presideix l’església en un cambril des del qual s’hi accedeix a través d’unes escales a banda i banda de l’altar major. La Verge es troba elevada i emmarcada per una estructura de pilastres i frontó daurats. La talla, realitzada l’any 1942, és obra de l’escultor barceloní Rafael Solanich.

A les parets de l’església hi ha 8 majòliques que representen diverses escenes de la vida de Crist i la Verge (Simeó anuncia a Maria que una espasa travessarà el seu cor; la fugida de Maria a Egipte per salvar el nen Jesús d’Herodes; Maria i Josep cerquen Jesús que els ha deixat per quedar-se al temple; Jesús pujant al calvari retroba la seva mare; Maria al peu de la creu; la soledat de Maria després de la sepultura de Jesús; la troballa, segons la tradició, de la imatge de la Pietat; i el culte constant a la capella), flanquejades per dos gerros en relleu.



 

Població: Arbúcies

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Arbúcies - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web