Santa Maria de Lliors ***

Santa Maria de Lliors, sota el coll de Sant Marçal, prop de la confluència de la riera de Lliors amb la riera d’Arbúcies, és una antiga església parroquial sufragània de la de Sant Quirze d'Arbúcies. És esmentada ja l’any 923. L'any 1074 apareix aquesta parròquia en una donació a favor de l'església de Vic. Com a parròquia havia tingut cementiri propi adossat a ponent. Durant un temps administrà les possessions d’aquest alou la Pabordia del Gener de la Seu de Vic. L’any 1162 l’església de Santa Maria de Lliors fou cedida al monestir de Sant Salvador de Breda, cessió confirmada per les butlles papals dels anys 1185 i 1246.

Arbúcies - Santa Maria de Lliors
Arbúcies - Santa Maria de Lliors
Arbúcies - Santa Maria de Lliors

Al segle XIII el nucli de Lliors era format per cinc masos: el mas Crous, el mas Aulet, el mas Església, el mas Riera i la casa d'Andreu Vilar. La parròquia de Lliors el 1383 només tenia culte els diumenges, i l’any 1420 s’hi celebrava cada quinze dies. Lliors deixà de tenir un rector propi el 1606.
Arbúcies - Santa Maria de Lliors
Arbúcies - Santa Maria de Lliors
Arbúcies - Santa Maria de Lliors

Entre finals del segle XVII i començament del segle XVIII Santa Maria de Lliors va ser totalment refeta tal com indica una de les dovelles de l’entrada principal (1709). L'església actual és d'una nau rectangular amb absis carrat, coberta a dues vessants amb cornisa catalana i ràfec de dues filades. Presenta l'entrada d'arc de mig punt adovellat a la façana sud i per damunt es conserven les restes d’un rellotge de sol en força mal estat. Presenta un campanar d’espadanya de dos ulls sense campanes.


 

Població: Arbúcies

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Arbúcies - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web