La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Plaça de la Vila

La plaça de la vila, el nucli primitiu de la població, davant de l’església parroquial, presenta una porxada amb voltes d’arc de mig punt de diferents dimensions. Les voltes corresponen a la planta baixa de diferents cases, deixant un pas a sota, de coberta plana amb bigues de fusta. Per la part exterior hi ha tres grans contraforts de pedra que sustenten els edificis.

Arbúcies - Plaça de la Vila
Arbúcies - Plaça de la Vila
Arbúcies - Plaça de la Vila

Les voltes són de pedra i a la base dels pilars hi ha un petit repeu que fa de banc. El terra del pòrtic és enllosat de nou, però la part més exterior conserva la pedra irregular que abans es trobava en tot el paviment. El mur perpendicular de la dreta, que tanca la plaça, també continua amb dues voltes més, seguint la mateixa estructura.

La construcció de l’església el segle XVI i un edifici de la plaça del XVII, fan soposar que la construcció de les voltes sigui de la mateixa època tot i haver patit modificacions al llarg dels anys, igual que les cases a les quals pertanyen.

Arbúcies - Plaça de la Vila - Arbre Monumental
Arbúcies - Plaça de la Vila - Arbre Monumental
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera

L'arbre de la Plaça de la Vila, anomenat Arbre de la Llibertat, és un dels signes d'identitat de la vila d'Arbúcies i dona ombra a la plaça de l'Església, indret d'inspiració per a molts pintors i poetes. Una placa commemora el centenari. Sota l'arbre i a tota la plaça té lloc el mercat setmanal. Va ser plantat l'any 1873 per commemorar la Revolució del Setembre de 1868 i com a símbol de llibertat en plena Guerra Carlina (1872-1876). Pertany a l’espècie Platanus hispànica amb unes mesures de: 13 metres d’alçada, 3,35 metres de volt de canó i 18,3 metres de capçada mitjana.

Can Riera, que originàriament pertanyia a la família Milans que estava emparentada amb Sant Josep Oriol que s’hi havia hostatjat, és un edifici de grans dimensions, situat a la plaça de la Vila, amb diversos accessos i diverses dependències destinades a diferents usos. Degut al desnivell del terreny, hi ha algunes parts de l'edifici que són de dues plantes, i altres de tres plantes.

Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Riera

La façana principal es troba a la Plaça de la Vila podem distingir tres pisos. A la planta baixa hi ha els accessos, que són un total de quatre portes des de les quals pots entrar a l'edifici. Algunes són de construcció moderna. Al primer pis hi ha alguns balcons, senzills de ferro, i al segon, les obertures són senzilles quadrangulars, menys dues de tapiades que destaquen al cos central per l'arc de mig punt rebaixa. De la façana cal destacar, malgrat el seu mal estat, l'esgrafiat de formes geomètriques en algunes parts, així com un petit relleu amb la imatge del sagrat cor situat a la llinda de pedra del finestral amb balcó del cos central, al segon pis.

El jardí que es troba a la part posterior de la casa. De la façana posterior destaca la galeria de dos pisos amb arcades d'arc de mig punt. A la tanca del jardí trobem una fornícula d’arc apuntat sortida de la paret amb una imatge de la Immaculada Concepció, flanquejada per dos canelobres daurats.

Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Rinsa
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Rinsa
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Rinsa
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Rinsa
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Rinsa
Arbúcies - Plaça de la Vila - Can Rinsa

Can Rinsa és una obra gòtica de tres plantes, amb coberta a dues vessants. Forma part d’una de les cases que té arcada amb pòrtic a la planta baixa des d’on s’accedeix a l’habitatge. En aquest cas, l’entrada dona a la planta baixa on hi ha una carnisseria. És per aquesta raó que l’interior és totalment reformat. Es mantenen però algunes obertures de pedra així com l’arcada d’arc de mig punt lleugerament rebaixat de la façana. El més interessant però, és la finestra gòtica, amb arc conopial tardà dentat amb arquets i amb relleus d’hèlix a les impostes i a l’arc, situada a la segona planta de l’edifici.

Juntament amb la casa del costat formaven un sol habitatge. A l’interior es poden apreciar les obertures tapiades que comuniquen una casa amb l’altra. L’estructura de l’edifici ha canviat, ja que la masia original ara es troba dividia en tres habitatges. A la planta baixa, darrere la botiga hi ha una cuina i les cambres de refrigeració on es guarda la carn, i una escala al lateral per accedir al pisos superiors.

La façana lateral té les obertures envoltades en pedra i balcons de ferro amb elements de vidre de colors. L’únic que es conserva de l’original són les dues arcades d’arc de mig punt i carreus de pedra ben tallats. A la part posterior de l’edifici, hi ha annexos de construcció moderna destinats al negoci familiar però destaca un altre edifici fet de rajol que havia estat una fàbrica tèxtil fins a final del segle XIX-principi del XX, propietat d’Agustí Masferrer. Després es va utilitzar com a quadres pel bestiar i assecador per les pells dels xais a la part de dalt.


 

Població: Arbúcies

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Arbúcies - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web