Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Església parroquial de Sant Quirze

La primitiva església parroquial dedicada a  Sant Quirze, erigida pel noble Giribert i el seu prevere Artemi, va ser consagrada el 6 de febrer de l’any 923 pel bisbe de Girona Guiu i probablement va substituir un temple més antic. L’església originalment estava envoltada d’un cementiri que amb els segles va anar perdent terreny amb la construcció de la plaça de la Vila, els carrers i les cases que envolten el temple actual.

Una butlla papal de Luci III de l’any 1185 confirma al monestir benedictí de St. Salvador de Breda “la possessió de les esglésies de Sant Quirze d’Arbúcies, amb totes les seves pertinences i les esglésies de Santa Maria de Lliors i sant Pere Desplà”, i un dels drets que tenia el monestir era nomenar els rectors i controlar el seu servei.

Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze
Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze

A les acaballes del segle XIV, sembla que es realitzà una primera ampliació de l’església, la capella de Santa Maria data de 1328 i des de 1451 consta l’existència d’una altra capella lateral, la de Sant Climent. Entre els segles XVI, XVII i XVIII es reconstruí totalment l’edifici que es trobava en mal estat. S’aprofitaren algunes parets, però s’enderrocà la volta i s’hi afegiren set capelles, quatre en un lateral i tres a l’altre. També es va construir el cor i el campanar. En la reconstrucció del segle XVII la primera etapa acabà el 1602, que devia incloure el presbiteri i l’altar major. La segona etapa consistí en la construcció de quatre capelles més, un cor i campanar. Aquesta església del segle XVI disposava d’un magnífic retaule gòtic, que l’any 1916 anà a parar, en la seva major part, al Museu Nacional d’Art de Catalunya. 

En la darrera ampliació del temple, portada a terme entre 1757 i 1766, es  va desplaçar el cor, guanyant espai on hi havia la façana principal, i es va allargar l’església per ponent, suprimir el portal que hi havia. Des d’aleshores el temple només té una entrada.

Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze
Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze
Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze

L’església  parroquial de Sant Quirze consta d’una sola nau amb capelles laterals, quatre en un costat i tres a l’altre. L’accés al temple és des de la façana lateral, just als peus del campanar, de torre quadrada de dues plantes. L’any 1959 es modificà el campanar afegint les quatre esferes del rellotge, la torreta de base octogonal que remata el conjunt i arrebossant les parets laterals. La part inferior de la torre, té el parament de carreus de pedra ben tallats, que envolten la portalada rectangular, amb llinda també de pedra. El primer pis, la finestra és quadrangular també envoltada en pedra, a diferència de les altres que són amb arc de mig punt. Els extrems són coberts amb carreus ben tallats, mentre que el parament de la façana és arrebossat i pintat.

A l’interior, la nau principal està coberta per diferents trams amb volta de creueria rematada en pedra i claus de volta decorades. Al fons hi ha l’altar major amb una mesa i un baldaquí circular al damunt, que van ser col·locats l’any 1972. Un petit vitrall de colors dona llum a l’absis. A la dreta de l’altar s’accedeix a la sagristia. Les parets són pintades de blanc i hi ha elements de pedra que les obres del 1990 van permetre deixar visible el noble parament que havia estat arrebossat. A l’esquerra de l’entrada se situa el cor, amb una barana de fusta i il·luminat per una rosassa amb vitrall de forma floral, que antigament corresponia a la façana principal. Per damunt la volta i sota la balconada del cor hi ha una inscripció “Reparata anno 1898”.

Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze
Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze
Arbúcies - Església parroquial de Sant Quirze

Després de la Guerra Civil, l’any 1939 l’edifici havia quedat gairebé sencer i només calgué moblar-lo de nou. L’agençament general es va acabar l’any 1941, com es llegeix  a la paret del fons. L’any 1943 es col·locaren les imatges dels sants patrons, Quirze i Julita, obra de l’escultor barceloní Josep Espelta. El 1944 es construí l’altar del Sagrat Cor i el mateix any s’estrenà el sagrari de l’altar major. El 1948 es construí l’altar de la capella de la Puríssima (al costat de la capella del Santíssim) segons el projecte de Bartomeu Llongueras. Es tracta d’un retaule d’alabastre on s’hi representen la Mare de Déu, Santa Teresa i Sant Lluís.

Altres imatges de poc valor artístic decoren les diverses capelles. Cal destacar una clau de volta amb l’àngel de l’anunciació, situada a la primera capella de la dreta, la dels sants patrons. El 1979 la capella del Sagrat Cor va ser adaptada a la celebració eucarística dels dies feiners. L’actual sagrari, que data de 1990, és de fusta de roure i té la porta decorada amb un relleu dibuixat per Mercè Junnoy i realitzat per l’ebanista Jaume Recasens. S’hi representen espigues de blat i raïms, símbols del pa i el vi eucarístics.

 


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Arbúcies - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web