La Batll˛ria a Sant Celoni

La Batllòria és el nucli més poblat fora del nucli urbà de Sant Celoni, ubicat a la vall que forma la riba de la Tordera, entre el massís del Montseny i la serralada del Montnegre, frontera entre la província de Barcelona i Girona i de les comarques de la Selva i el Maresme.

La Batllòria, així com Vilardell, Olzinelles, Fuirosos i Montnegre, van constituir municipis independents fins que es van integrar a Sant Celoni entre els anys 1930 i 1936. Fins llavors, la Batllòria juntament amb el pobles de Fuirosos i Montnegre havien estat el centre de la Baronia de Montnegre. Al casc urbà encara hi ha restes arquitectòniques dels segles XV i XVI (destaquen el casal dels Gualba o Can Bruguera i l’hostal el Ribot), al llarg de l'antic camí ral. També és de destacar l’església barroca de Nostra Senyora de l’Esperança.

 

Nostra Senyora de l'Esperança

Ja al segle XV, els habitants de la parròquia de la Batllòria, tenien l'esperança de disposar d'una capella pròpia sota la invocació de la Mare de Déu de l'Esperança. Per aconseguir-la van ser necessàries moltes donacions i a partir de 1452 l'església es bastí finalment a instàncies del bisbe Jaume Girald, que volia fer-hi un hospital per a pobres pelegrins. Es va refer el 1609. Fou sufragània de Sant Cebrià de Fuirosos i de Sant Martí de Montnegre fins el 1867, any en el que es convertí en parròquia autònoma.

Sant Celoni - La Batll˛ria - Nostra Senyora de l'Esperanša
Sant Celoni - La Batll˛ria - Nostra Senyora de l'Esperanša

L'església de Nostra Senyora de l’Esperança és d'una sola nau i té dues capelles laterals obertes per un arc de mig punt. La planta és de creu llatina i està dividida en dos trams. La façana té un coronament de perfil sinuós, característic del barroc, un petit rosetó circular i el portal amb arc de mig punt de pedra i maó. Al 1941 es va col·locar la figura de la Mare de Déu que presideix l'altar.

Sant Celoni - La Batll˛ria - Nostra Senyora de l'Esperanša


Casal dels Gualba

El casal medieval dels Gualba, barons de Montnegre, va ser construït en substitució del Castell que havien tingut a Sant Martí de Montnegre, a dalt de la muntanya. Durant el segle XV les revoltes dels pagesos, més conegudes com guerres de remences, van deixar el castell inservible. Els Gualba abandonaren la idea de reconstruir-lo, ja que estava lluny i era de difícil accés. Van preferir potenciar l'indret de la Batllòria i el camí ral que hi passava. Per això hi van edificar el seu nou casal. Així  la Batllòria es va convertir, a començament del segle XVI, en el centre administratiu del terme del castell de Montnegre.

Sant Celoni - La Batll˛ria - Casal dels Gualba

El gran i ambiciós edifici, amb aires de palau, es va bastir entre finals del segle XV i el segle XVI. Era un edifici rectangular de planta baixa i dos pisos, que ocupa tota una illa de cases. Al mig de l'edifici hi havia un gran pati central. El portal d'entrada principal, amb arc de mig punt adovellat és al carrer de Riells. A la resta de façanes hi ha belles finestres conopials de granit, decorades amb cares humanes i lòbuls. Destaquen les que presenten caps alats o animals fabulosos, amb cap humà i cos d'au, que sostenen escuts.

Sant Celoni - La Batll˛ria - Casal dels Gualba
Sant Celoni - La Batll˛ria - Casal dels Gualba

Al llarg dels segles el casal s’ha anat dividint en parts, la principal de les quals, anomenada Can Bruguera, acull l'Observatori de la Tordera, un projecte impulsat per l'Ajuntament de Sant Celoni en conveni amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua que s'encarrega de fer el seguiment continuat dels indicadors socioecològics a la conca de la Tordera.

 

Hostal El Ribot

La Batllòria era ben coneguda per el seu hostal -conegut com El Ribot- a peu de l'antic camí Ral que unia Girona i Barcelona. El camí era molt transitat i el viatge es feia normalment en dues jornades, per això calia fer nit als hostals de la meitat del camí (Vilalba Sasserra, Sant Celoni, Gualba de Baix, la Batllòria, Hostalric...). No debades, el tram torderenc del camí es coneixia en l'època medieval com la ruta dels hostals.

El senyor de Montnegre va propiciar la formació d'una parada o hostal a la Batllòria per poder-ne recollir ingressos, de la mateixa manera que ho van fer els senyors de les viles properes. L'antic hostal de la Batllòria, que l'any 1489 ja funcionava, és conegut com el Ribot, i en el segle XVIII era propietat del comte de Darnius.

Sant Celoni - La Batll˛ria - Hostal El Ribot

Es tracta d'un edifici gòtic de planta quadrada, format per l'hostal, que és al fons, un seguit de coberts pels cavalls i carruatges i un pati ampli. La construcció està envoltada per una alta muralla de protecció, les cantonades de la qual estan fetes amb carreus de marbre de Gualba, amb angle arrodonit.

El Ribot formava un recinte segur i fortificat, recer dels viatgers del camí ral contra lladres i bandolers, molt habituals en aquells temps. El conjunt actual es va construir en el segle XVI. El portal principal devia tenir arc de mig punt, que es va substituir per la biga de fusta que hi ha actualment. Hi ha restes de finestrals a l'alçada del primer pis visibles des de l'interior del barri. Segons sembla, el casal va ser cremat pels carlins. Posteriorment els amos van fer treure les finestres de pedra (que eren conopials lobulades com moltes de les que trobem a la Batllòria) i altres peces arquitectòniques de valor per portar-les a una torre amb forma de castell que s'estaven construint a Teià. 

Poblaciˇ: Sant Celoni

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Celoni - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d´┐Żinformaciˇ i comunicaciˇ OJD 
Festacatalunya Ě Tel. 938046359
Contactar Ě crŔdits Ě avÝs legal Ě Mapa Web