Castell de Solivella ***

360 graus ok

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

360 graus ok

I DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA TAMBÉ VIRTUAL EN 360º

360 graus ok

I DES DEL PERÍMETRE EXTERIOR VIRTUALMENT EN 360º

360 graus ok

I DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA EXTERIOR TAMBÉ VIRTUAL EN 360º


Solivella - Castell

Solivella - Castell

La fesomia del castell de Solivella respon a la fortificació bastida pels Llorac entre finals del segle XV i principis del segle XVI aprofitant elements anteriors, una gran edificació del gòtic florit català o gòtic renaixentista. El castell està documentat per primera vegada l'any 1076, encara que del llinatge Solivella (castlans del castell) no se'n té notícia fins a començaments del segle XIII (1204).

Solivella - Castell

Solivella - Castell

Durant el segle XIII la família Puigverd n’ostentava la senyoria en nom del rei i després passà als Anglesola. Durant els segles XIV i XV el castell anà canviant de senyors fins que el 1424  Berenguer de Boixadors el vengué al rei Alfons el Magnànim i aquest el passà a Ramon Berenguer de Llorac, casat amb Violant, castlana de Solivella. Momentàniament el 1729 la corona recuperà el castell per desavinences amb els Llorac, que el recuperaren un any més tard. El 1751, el castell passà als Despujol per enllaç matrimonial.

Solivella - Castell
Solivella - Castell

Solivella - Castell
Solivella - Castell

El castell era de planta rectangular, envoltat per una muralla de doble recinte. Les torres alternaven la planta circular i la quadrada amb merlets, sageteres i matacans i tenia un pati central amb escala que conduïa a la planta noble. El pati d'armes es troba gairebé derruït. Al mig del pati d'armes hi ha l'antiga cisterna que es va aprofitar per fer de dipòsit d'aigua de la vila, tasca que encara avui realitza.

Solivella - Castell
Solivella - Castell

Solivella - Castell
Solivella - Castell
Solivella - Castell

L'edifici patí greus desperfectes durant la primera guerra carlina, on es feren forts els carlins. Encara que restaurat fou novament malmès durant la segona guerra carlina. El 1870 el seu propietari Ignasi Maria Despujol el vengué per 5.000 duros a Francesc Casamitjana i Tomás Espanyol, que al seu torn li vengueren a Frederic Travé, qui el cedí a l'Ajuntament de Solivella.

Solivella - Castell
Solivella - Castell

Solivella - Castell
Solivella - Castell

 

Fins a principis del segle XX, encara que malmès, conservava encara importants restes del castell medieval, però el 1915 va ser volat. Actualment en resten les parets d'un angle d'uns 10 m d'alçada a l'extrem NE. També hi veiem unes filades de carreus al costat oest. Al sud hi ha un portal d'època medieval tardana i restes de muralles.

 

 

Curiositats
Sobre la cisterna del castell hi havia un cos piramidal culminat amb una magnífica estàtua gòtica de l'arcàngel sant Miquel vencent el dimoni, adquirida en subhasta pública per l'Ajuntament. És una figura. Als peus, un capitell molt ornamentat mostra les imatges de dos àngels sostenint l'escut heràldic dels Llorac, senyors del castell. A la part del darrere es poden apreciar gotims de raïm i cargols (nom pel que són coneguts els solivellencs).
Població: Solivella

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Solivella - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web