Castell de Sant Esteve de Palamós ***

El castell de Sant Esteve de Mar és un castell situat dalt d'un penya-segat entre la platja de la Fosca i la cala de s'Alguer. Només se'n conserven algunes bases de torre i alguns murs. El castell fou construït sobre una vil·la romana que, al seu torn, segurament fou construïda sobre un assentament iber.

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º


Palamós - Castell de Sant Esteve
Palamós - Castell de Sant Esteve

Palamós - Castell de Sant Esteve
Palamós - Castell de Sant Esteve

El castell de Sant Esteve és esmentat per primera vegada el 1063 en un  pergamí del fons del monestir de Sant Pere de Galligants. Durant l'edat mitjana el posseïren diferents senyors feudals. L'any 1277 Dalmau de Palol el va vendre al rei Pere II el Gran, juntament amb les terres i masos que li corresponien, per satisfer la voluntat reial de posseir un port a la costa empordanesa.
Palamós - Castell de Sant Esteve
Palamós - Castell de Sant Esteve

Durant la Guerra dels remences fou enderrocat gairebé en la seva totalitat i restà abandonat fins que en els segles XVI-XVII fou reconvertit en mas, fortí i punt de vigilància. El castell passà a ser un punt estratègic de vigilància i defensa avançada de Palamós i els seus entorns. Durant l'Edat Moderna s'hi compaginà l'explotació agrícola amb el control de la costa, especialment per alertar la població de les incursions de pirates i corsaris. Mantingué aquesta doble funcionalitat fins a finals del segle XVIII, però amb el temps, es deixaren de fer guàrdies a la Fosca i la feina agrícola va acabar essent l'única activitat que s’hi portava a terme. L'antic castell va romandre com a masia fins a mitjans del segle XX, moment en què fou definitivament abandonat, i a partir del qual va patir una progressiva degradació.
Palamós - Castell de Sant Esteve
Palamós - Castell de Sant Esteve

Les restes del castell, molt malmeses, permeten veure a llevant la part d'una baixa torre de planta rectangular, excavada en part a la roca natural, fins a l'arrencada d'una volta. Més enrere es veu un mur atalussat d'uns 5 metres, al nord del qual s'aixeca una torre rectangular com la de llevant conservada fins a l'alçada del mur. A migdia n'hi ha una altra amb un aparell de pedres més grosses que possiblement és més tardana. A tocar de la masia s'hi conserven les restes d'una d'iguals característiques. L'entrada al recinte fortificat ha quedat desfigurada per la masia, avui enrunada.
Palamós - Castell de Sant Esteve
Palamós - Castell de Sant Esteve

Entre els anys 2011 i 2015 es van dur a terme obres de consolidació, desbrossament, neteja, des-enrunament, planimetria i consolidació.


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Palamós - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web