La Garriga - Corpus 2024

El Canadell de Calella de Palafrugell ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º
 

Trobem més de dos-cents metres de platja amb arena gruixuda i pendent suau i accessible al mateix nucli urbà de Calella de Palafrugell. El Canyadell manté el nom quan hom recorda la presència de canyissars vora la mar.

El passeig del Canadell és un projecte del reconegut arquitecte Joan Pericot i Garcia de l’any 1976.

Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell
Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell

Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell
Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell

I qui millor per descriure el Canadell que Josep Pla. Al Quadern gris: “Fa temps d’estiu: gregalet al matí; xaloquet al migdia; garbí fluix a la tarda; terralet a la nit. De dies, canten les cigales; al vespre els grills. Una de les majors delícies del Canadell és anar, havent dinat, a jaure un parell d’hores, a l’ombra del ventre d’una barca. A les dues de la tarda, l’ombra de color torrat, té un parell de pams d’amplada, i la sorra, que el sol acaba de deixar, encara és calenta. Però, a mesura que la tarda va avançant, l’ombra s’eixampla i l’arena es refresca. Primer, us hi estireu de costat; després, el lloc dóna per estendre’s, de cara el cel, de pla. La llum és d’una blancor gasosa, efervescent, enlluernadora. A l’aire, sobre les parets blanques, a l’arena rosada, la llum en fusió fa unes flotants, vaporoses llengüetes d’aire que saltironegen. La pàl·lida buidor blavissa del cel sembla tenir una crispació lumínica. Sobre el blau fort de la mar passa el ramat monòton dels moltonets d’escuma. Tot plegat és tan sumari i simple i dintre del frenesí roent l’ombra és tan fresca que us envaeix un ensopiment somàtic, una vagarositat biològica us desfibra les entranyes. Si parleu amb algú arriba un moment que un o altre no torna contesta. La parpella us cau sobre la imatge de les barques fondejades arran d’aigua que teniu a la nina dels ulls. Arriba un moment que els riells de color que el pintat de les barques fa tremolar sobre l’aigua us passen per ull. Sobre la ratlla de l’horitzó, queixalejada pels borralls d’escuma, hi veieu flotar unes pampallugues –com una forma incerta flotant en el mar. La costa de garbí –els Forcats, Cap Roig, Cap de Planes- se us esfuma en una imatge que la bonior interna esfilagarsa i desdibuixa. Hi ha un moment que deixeu de veure els rocs de les Formigues… Aquesta lenta fugida a perdre el món de vista no arriba mai, però, a la inconsciència completa. Per més condormit que quedeu, se us mantenen sempre lúcides dues o tres sensacions precises: el pessigolleig del vent sobre la pell; l’olor del tabac que acabeu de fumar –i, si no sou fumador, el perfum que fa el marisc i l’alga tocada pel sol… Quan, al cap d’una hora o dues, obriu els ulls i alceu el cap, sentiu una esgarrifança de fred. La tarda ha anat passant, l’ombra s’ha eixamplat i el vent, ara més fort, l’ha refredada amb un retoc humit. Toqueu la sorra i teniu la sensació de tocar un drap mullat. Després de la incandescència del color, els colors s’han fixat i precisat –i el dibuix és més fred, estàtic.”

Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell
Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell

Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell
Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell

I el mateix escriptor a El meu poble, dins El meu país, recorda: “Els banys eren decents. Hi havia les baluernes de fusta amb unes orelles que penetraven en l’aigua perquè la gent que es banyava no pogués ésser vista. Els senyors es banyaven d’un cantó I les senyores de l’altre. Els vestits de bany eren púdics; hi havia senyora que es banyava amb sac i faldilles.


Mirador Carles Sentís

Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell - Mirador Carles Sentís

En un dels extrems, quan s'inicia el camí de ronda que comunica la platja del Canadell de Calella amb la de Llafranc,  hi ha un mirador sota els Trens Pins, des d’on podem gaudir de la vista de la platja del Canadell i dels Canyissos o la Guitarra com en diuen els palafrugellencs. En aquest espai hi ha una escultura dedicada al periodista Carles Sentís Anfruns (1911-2011), gran enamorat de la Costa Brava i gran impulsor per exemple de la internacional reconeguda cantada d’havaneres de Calella. Un gran llibre obert damunt d’una pila d’altres obres, ens permet llegir un text de l’insigne escriptor on descriu aquest paratge: “El viatger parla d’un indret remarcable per la seva bellesa, anomenat Cypsela. No hi ha acord a l’hora de designar la seva exacta localització però crec que aquest mirador forma part d’aquest lloc.

Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell - Mirador Carles Sentís
Palafrugell - Calella de Palafrugell - El Canadell - Mirador Carles Sentís

Gypsela, Cypsela o Cípsela és el nom d'una ciutat mítica que hauria estat situada davant de les empordaneses illes Medes segons la indicació que Ruf Fest Aviè (escriptor del segle IV dC) en fa en el seu poema l'Ora Maritima, concretament en el vers 521.

L’autor de l’escultura és el seu net, David Sentís. Per deixar testimoni del centenar d’any que va viure Carles Sentís, el monòlit és de cent centímetres d’alçada.
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Palafrugell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web