La Garriga - Corpus 2024

Port Bo a Calella de Palafrugell ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

 

Port Bo, el Portbò, o platja de les Barques, és el barri marítim de Calella de Palafrugell, entre la punta d'en Blanc i la dels Forcats. Conserva el tipisme d’una història vinculada al món de la pesca. Façanes blanques, barques varades a la platja, olor del mar.

Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo

L’insigne escriptor Josep Pla, a Navegació d'estiu, dins Aigua de mar, afirmava: “Confesso que tinc una certa debilitat per Calella de Palafrugell. En realitat forma part, molt directament, del meu poble. És un dels llocs que tenen més gràcia de la nostra costa nord. És un poble prodigiosament bonic —sobretot vist des del mar. Sobre una part del Port Bo hi ha els porxos o voltes de Calella, que són, tot i la seva extrema modèstia, el tros d'arquitectura més notable —sospito— de tot aquest litoral.

Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo
Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo

Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo
Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo

El mateix Josep Pla a Costa Brava, dins Tres guies, feia una descripció preciosa d’aquest espai: “La Naturalesa, que sol ésser tan monstruosa i deforme, es complau a Calella a jugar un pas de simetria. Les platges de Sota Can Calau i de Malaspina semblen emmarcar pels dos costats el Port Bo, i sobre la platja d’aquest es troba una de les construccions més gracioses de la costa: les Voltes, els porxos de Calella. Aquests arcs formen la sortida a migdia d’un bloc de velles cases que fan un rectangle apaïsat sobre la sorra. Els arcs són feixucs i cepats; la seva alineació fa un punt rodó, panxut i ple, punt que treu la fredor que tenen les perspectives d’arcs quan són tirats a cordill. Això fa que, vistos des d’un extrem, semblin una filera de parpelles d’una obertura que va en augment, cosa que crea una extraordinària sensació de vida. A l’hivern, en dies de tramuntana, formen sobre la platja un punt recollit; a l’estiu proporcionen una ombra fresca, clarejada per la ventolina marina. I, sobretot, proporcionen el repòs de veure el mar per la forma més graciosa que els homes han creat. El mar vist a través d’una arcada…. ¿existeix una cosa més prodigiosament bella? La diversitat del mar sobre el frontis d’un arc, sobre l’arrencada del troncs d’un arc… ¿hi pot haver res més agradable per a l’equilibri humà? És en aquestes Voltes de Calella que s’ha de veure i si és possible sentir una entrada de llebeig d’estiu. El vent de gregal –si anuncia bon temps- comença a anar de baixa a les onze o a dos quarts de dotze del matí. El gregal ronda pel sud i entra el xaloc –el sirocco dels italians-, que ve del migdia. Vent de fora o foranell, que sol durar una hora o una mica més i cau amb les orelles cotes quan toquen les dotze o la una a l’església. El xaloc ronda el sud-est i el garbí, o llebeig, arriba a la una. És a dir: a l’hora de l’aperitiu. (Hora vella, que era la bona). És en aquesta hora, si és possible en un cafè i si encara és possible davant una absenta gelada, que convé situar-se un gran dia de sol i de calor a les Voltes de Calella. Des de l’ombra dels arcs, la platja del Port Bo es veu inundada d’una llum lleonada i està com submergida dins una calma letàrgica. El mar té una reverberació que encega la mirada. Circula poca gent. El poble dina i a estones arriba un petit soroll de forquilla o de cullera xocant contra un plat, llunyà i entusiasta. Les embarcacions fondejades es balancegen imperceptiblement. Les cordes s’han afluixat i cauen com una corba humana fatigada.

Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo
Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo


Les Voltes
Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo - Les Voltes
Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo - Les Voltes

Són característiques les voltes, uns edificis amb arcs de mig punt que conformen una porxada milers de vegades fotografiada però no per això menys valorada ni entranyable. Ens moments de més silenci i quan el bullici dels visitants s’atura sembla que encara podem sentir el cantar de la subhasta del peix que s’hi celebrava antany, o les xarrades dels pescadors mentre repassaven i cosien les xarxes...
Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo - Les Voltes
Palafrugell - Calella de Palafrugell - Port Bo - Les Voltes


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Palafrugell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web