Torrefarrera - Street Art Festival 2024

Mas Borrull o castell de Santa Margarida a Palafrugell

“Els Borrull eren remences redimits que participaren activament en les guerres civils catalanes del segle XV. Posteriorment el rei Ferran concedí als Borrull el círgol militar. El 1725 la pubilla Margarida Borrull es casà amb Josep de Vehí i Pastells, de Castelló (ciutadà honrat, cavaller d’Empúries). Josep M. de Vehí i Ros fou senador del regne entre el 1877 i 1880. La propietat s’estén des de Santa Margarida fins el mar i comprèn la masoveria dita Mas Xinxer.

Palafrugell - Mas Borrull o castell de Santa Margarida

Gran masia fortificada. Edifici de dues plantes més les golfes sota la teulada de doble vessant sobre els murs laterals. La façana, a migdia, té portal d’arc de mig punt de gran dovellatge i al pis tres finestres rectangulars, la central amb guardapols i un emblema en relleu a la llinda. Dos grans badius s’obren a les golfes. A l’angle sud-oest hi destaca una garita amb coberta cònica sobre un gran basament de pedra amb cercles en degradació acabats en un mènsula esculpida en forma de cap humà.

Al sud-est es dreça una torre quadrangular coronada amb merlets esglaonats que era separada de la casa i posteriorment hi fou ajuntada. En època molt més recent -segurament en el segle XIX- es construí una torre parella al nord-est i un cos avançat entre ambdues torres que té una galeria d’arcades. La torre antiga que s’obre al mur de migdia de la torre s’hi ha col·locat modernament.”

Palafrugell - Mas Borrull o castell de Santa Margarida


Text extret del Pla Especial de Protecció i Intervenció en el Patrimoni Històric de Palafrugell (PEPIPH)

 


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Palafrugell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web