Torrefarrera - Street Art Festival 2024
Cervera - Fira del Pa i el Cereal 2024
Amposta - Festa del Mercat a la Plaça 2024

Torres de defensa de Palafrugell ***

Torre de Vila-seca

“La Torre de Vila Seca és una de les moltes defenses per prevenir els atacs de pirates i corsaris, escampades al llarg de les terres pròximes al litoral. El poblament del veïnat de Vila-seca - avui pràcticament ajuntat al nucli urbà de Palafrugell- té origen romà.

Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de Vila-seca
Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de Vila-seca

Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de Vila-seca
Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de Vila-seca


És una torre de defensa de forma cilíndrica lleugerament atalussada, d'una masia desapareguda. Actualment resta aïllada en un terreny convertit en espai públic. La torre es conserva en uns 8 m d'altura. L'antic coronament va desaparèixer, substituït per un teulat de dues pendents, ara ruïnós. A l'interior té dues plantes. S'ha conservat la volta semiesfèrica de la planta inferior, mentre que de la volta de la planta superior només en queden restes. A ponent hi ha una porta elevada, a migdia dues finestres petites i a tot volt, espitlleres quadrades i rectangulars, a dos nivells. El mur és de molt gruix, amb aparell de pedres sense treballar i argamassa; les obertures són emmarcades amb pedres ben escairades. Al sud-est és visible l'empremta d'una coberta a doble vessant d'una edificació desapareguda, que s'adossava a la torre.”

Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de Vila-seca
Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de Vila-seca


Torre de can Boera

"Antiga masia fortificada amb torre de defensa, originàriament als afores i al sud-oest de la població medieval, als confins dels antics ravals de la Font i veïnat del Vilar. Ja al segle XVIII queda pràcticament integrada al nucli urbà. La casa és de dues plantes i teulades a dues vessants. La façana principal a migdia dóna a l’antiga era, avui pati. Les obertures tenen llindes monolítiques i ampits motllurats a les finestres. Al costat de ponent té afegida la torre de defensa de planta rectangular, rematada amb terrassa que té una corsera, element perfectament conservat a tres dels costats, mentre a ponent s’han mantingut les mènsules, sense els arquets dels matacans. Posseeix espitlleres rectangulars, apaïsades i un finestral amb relleu ornamental a llevant. A l’interior hi ha testimonis de les voltes d’obra. A la façana de migdia té interès el rellotge de sol pintat, que ha estat restaurat. Data a la llinda de la porta del mas: 1746.”
Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de can Boera
Palafrugell - Torres de Defensa - Torre de can Boera


Torre dels Moros

“La seva situació enlairada al cim d’un turó i en un extrem de Palafrugell, permet endevinar que la Torre dels Moros, coneguda també com de les Torretes, rebia les senyals de perill emeses per les torres de Sant Sebastià de La Guarda i de Calella. Aquests avisos es transmetien des d’ací no sols a la vila sinó també a la majoria dels masos escampats pel terme i a algunes poblacions veïnes.

Palafrugell - Torres de Defensa - Torre dels Moros
Palafrugell - Torres de Defensa - Torre dels Moros


És una torre de planta circular afegida a un edifici rectangular de dos pisos; el conjunt és molt ruïnós. La torre no conserva el remat superior i presenta grans esquerdes; s’hi manté una volta semiesfèrica de pedra morterada. El mur es dreça actualment en una alçada irregular, d'uns 7 m com a màxim. Del casalot se n’han arrencat les pedres escairades de les obertures i de les cantonades; l’interior és molt enrunat. Hi ha testimonis d’un inici d’obres furtives fetes modernament amb bigues de formigó. La construcció és de pedres sense treballar lligades amb morter.”


Text extret del Pla Especial de Protecció i Intervenció en el Patrimoni Històric de Palafrugell (PEPIPH)

 


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Palafrugell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web