Festa de les Falles d'Erill la Vall a la Vall de Boí

Propera edició: 03/07/2020
Erill la Vall celebra la Festivitat de Sant Cristòfor, el 10 de juliol, segons conta la tradició un home pagà que va acabar sent el sant portador de Crist (chrísto-phóros ). Antigament s’invocava contra la calamarsa, la pesta, la fam i la guerra. Avui és el patró dels automobilistes i dels viatgers i és costum, arreu, i també a Erill la Vall, beneir els vehicles.

El costum popular de córrer les falles és la gran festa tradicional de l’Alta Ribagorça. Aquestes pràctiques estan relacionades amb el culte solar i apareixeren abans de l’arribada dels indoeuropeus. Es creia que els mals esperits, que sortien a mitjanit, fugien en veure el foc i les fogueres. Aquests ritus els feien els homes per donar gràcies als déus per l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps. Segurament, la celebració del solstici d’estiu tingué en temps prehistòrics una complexitat i una importància que avui desconeixem.

Any rere any, en acostar-se les festes de cada poble, els joves talen set o vuit pins alts i bastant frondosos i els planten en un indret elevat de la muntanya que resulti visible i al que anomenen faro . Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb aram i puntes. Hi ha una varietat de falles anomenades "rantiners" que són teies d’una sola peça.

Vall de Boí - Festa de les Falles (Foto: Patronat de la Vall de Boí)
Vall de Boí - Festa de les Falles (Foto: Patronat de la Vall de Boí)


La baixada de falles per la muntanya sol durar de vint minuts a mitja hora. Cada participant encén la seva falla al faro i comença el trajecte guiat pel fadrí major o cap de colla, amb les torxes flamejants, que creen rius de foc per la muntanya, que van a parar a la plaça del poble. La festa s’acaba amb ball i xerinola al voltant d’una gran foguera.


 
Horari: A les 23h
Espectacles
- Plantada de falles
- Encesa del Faro
- Encesa de falles
- Baixada de falles
- Ball


 

Centre informacio 1

Centre informacio 2

Població: La Vall de Boí

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Vall de Boí, La - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web