Festa de les Falles de Taüll a la Vall de Boí

Propera edició: 09/07/2021

El costum popular de córrer les falles és la gran festa tradicional de l’Alta Ribagorça. Aquestes pràctiques estan relacionades amb el culte solar i apareixeren abans de l’arribada dels indoeuropeus. Es creia que els mals esperits, que sortien a mitjanit, fugien en veure el foc i les fogueres. Aquests ritus els feien els homes per donar gràcies als déus per l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps. Segurament, la celebració del solstici d’estiu tingué en temps prehistòrics una complexitat i una importància que avui desconeixem.

Any rere any, en acostar-se les festes de cada poble, els joves talen set o vuit pins alts i bastant frondosos i els planten en un indret elevat de la muntanya que resulti visible i al que anomenen faro . Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb aram i puntes. Hi ha una varietat de falles anomenades "rantiners" que són teies d’una sola peça.

Vall de Boí - Festa de les Falles a Taüll
Vall de Boí - Festa de les Falles a Taüll


La baixada de falles per la muntanya sol durar de vint minuts a mitja hora. Cada participant encén la seva falla al faro i comença el trajecte guiat pel fadrí major o cap de colla, amb les torxes flamejants, que creen rius de foc per la muntanya, que van a parar a la plaça del poble. La festa s’acaba amb ball i xerinola al voltant d’una gran foguera.

 

Espectacles
- Plantada de falles
- Encesa del Faro
- Encesa de falles
- Baixada de falles
- Ball


Balls tradicionals:

Vall de Boí - Festa de les Falles (Foto: Patronat de la Vall de Boí)
Vall de Boí - Festa de les Falles (Foto: Patronat de la Vall de Boí)


BALL DE SANT ISIDRE
La llegenda diu que hi va ser un any de molta sequera, que no hi van haver collites, i els ramaders i llauradors de Taüll ja desesperats es van encomanar a Sant Isidre, el Sant que va escoltar el prec de la gent de Taüll, es va posar en marxa cap a Taüll, per a portar-los remei. Per poder suportar el viatge portava una bota de vi i una coca anomenada "Garllá". Quan va arribar al poble els nois del poble forts i valents no el van reconèixer i desesperats li van prendre la coca per menjar-la.

De la llegenda ve la representació del Ball de Sant Isidre, on els nois del poble corren al voltant del sant per prendre-li les seves riqueses, mentre ell es defensa amb el seu bastó.

Després de prendre-li la coca els nois del poble ballen formant una rotllana i donat voltes la fila d’homes es converteix en la base de la pila, una torre humana de tres pisos, que té la particularitat que el noi que puja a dalt de tot saluda, de cap per avall, als quatre punts cardinals, i la pila es desmunta amb el noi de cap per avall i baixant pel mig dels seus companys.


BALL DE LA PILA
La pila és una torre humana, precedent dels castells. Al mig de la plaça de Taüll es forma una base, el primer pis i es corona per un sol home que, dempeus, saluda als quatre punts cardinals amb els braços alçats. Finalment, cap per avall balla amb els peus al so de la música de la pila.
Vall de Boí - Festa de les Falles (Foto: Patronat de la Vall de Boí)
Vall de Boí - Festa de les Falles (Foto: Patronat de la Vall de Boí)
BALL PLA
Dansa que es balla durant la celebració de les festes majors de Taüll i de Durro.
Després del ball de St. Isidre té lloc el ball pla, els dansaires són la gent del poble, les parelles estan formades per un home casat i una dona soltera , i per un home solter i una dona casada.
Les parelles se situen una darrera de l´altra fent una fila mentre van avançant i les dones van girant sobre elles mateixes. El grup de tots els dansaires s´obre a tota la plaça en forma de ventall, en parelles, una a vora de l´altra mentre continuen ballant i les dones girant. El ritme s´accelera, les parelles es tornen a disposar en fila, la dansa continua seguint el perímetre de la plaça .

Després de fer tots els balls el jovent del poble amb els músics passen casa per casa tocant, es balla dins de les cases, es recullen diners que es veïns del poble volen donar a la festa, a les cases s’ofereix un trago de vi i potser un tros de pastís, s’acaba la plega altre cop a la plaça.

 

Centre informacio 1

Centre informacio 2

Població: La Vall de Boí

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Vall de Boí - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web