La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Muralles i torres de defensa romanes de Tàrraco a Tarragona ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LES VIRTUALMENT EN 360º


Muralla romana
Tarragona - Muralla romana
Tarragona - Muralla romana
Tarragona - Muralla romana

Després d'un primer recinte emmurallat de petites dimensions, fet de pedres, fusta i terra, cap al 200 aC, els romans dugueren a terme la muralla que hom coneix com a "primera fase". D'aquesta època es conserven murs fets de grans megàlits de 6 m d'alçada per 4 m d'ample, reforçats per torres amb un basament ciclopi i un segon cos de carreus ben escairats i lleugerament encoixinats: Torre de Minerva o de Sant Magí, Torre del Cabiscol o del Seminari i la base de la Torre de l'Arquebisbe o del Paborde, i potser encara una altra sota el Fortí Negre.
Tarragona - Muralla romana
Tarragona - Muralla romana
Tarragona - Muralla romana

Més endavant, entre el 150 i el 100 aC, aquesta fortificació va ser ampliada i reforçada amb l'obra que hom coneix com a "segona fase": la fortificació va assolir uns 5 quilòmetres de perímetre i va arribar fins al port. L'obra d'aquesta "segona fase" té una amplada de 6 metres i una alçada de 12 metres, amb un doble parament megalític a la base i carreus encoixinats al damunt. D'aquesta època es conserva una porta monumental i sis portelles.
Tarragona - Muralla romana
Tarragona - Muralla romana
Tarragona - Muralla romana

La muralla va evitar que el segle III els francs i els alamans arrasessin la ciutat, encara que sí que ho van fer amb els seus barris perifèrics. A partir del segle IV la ciutat es va retreure i va quedar de nou bipolaritzada entre la zona alta i el port. Però la muralla va continuar mantenint el seu sentit urbà, delimitant la ciutat i separant-la del territori.


Torre de l'Arquebisbe o del Paborde

Tarragona - Torre del Arquibisbe o del Paborde
Tarragona - Torre del Arquibisbe o del Paborde
Tarragona - Torre del Arquibisbe o del Paborde

La Torre de l’Arquebisbe o del Paborde aprofitava una torre de la muralla romana i resten alguns vestigis d'època medieval. La torre és de planta quadrada i fa uns 20 m d'alt; la base està formada per grans carreus d'època romana. Fou reformada en època medieval (segles XII-XIII), observant-se vestigis d’aquesta època en algunes filades de carreus del parament i a l’interior en una sala coberta amb volta apuntada i una part d'escala de cargol. El 1154 l’arquebisbe Bernat de Tort donà la torre als canonges per defensar-se dels sarraïns. En aquesta fortalesa, el paborde, (administrador general o prepòsit i principal dignitat de l'arquebisbat) i els canonges, disposaven de cellers i graners, refetor, dormidor, cuina i sala capitular.
Tarragona - Torre del Arquibisbe o del Paborde
Tarragona - Torre del Arquibisbe o del Paborde

Torre de la Minerva
De les tres torres conservades del recinte emmurallat de l'època romana de Tàrraco (Arquebisbe, Cabiscol i Sant Magí), la Torre de Sant Magí o Minerva té un interès especial perquè en ella s’hi van esculpir una sèrie de caps, actualment molt deteriorats, en alguns dels blocs de la base. Aquesta torre també presenta, a la part superior del seu parament oriental, una zona rectangular, probablement destinada a albergar una inscripció monumental, presidida per un relleu de Minerva del qual, malauradament, només s'ha conservat la meitat inferior. A l'interior de la torre es conserva una inscripció amb un vot a Minerva.

Tarragona - Torre de la Minerva
Tarragona - Torre de la Minerva

Torre del Cabiscol

Tarragona - Torre del Cabiscol
Tarragona - Torre del Cabiscol

La Torre del Cabiscol o del Seminari conserva el seu basament ciclopi (opus siliceum)i algunes filades de carreus encoixinats del segon cos. Com la Torre de la Minerva es troba incompleta.





 

Curiositats

En el tram de muralla del Passeig Arqueològic destaquen dues escultures en bronze, “A Octavi Cèsar August” i “La lloba capitolina”.

“A Octavi Cèsar August” és una còpia en bronze de l’estàtua d’August de Prima Porta que el 1934 Mussolini va regalar a Tarragona per la seva grandesa com a capital de la província Tarraconense. August apareix com a general de l’exèrcit, amb cuirassa decorada amb relleus i descalç com una reminiscència de les imatges dels déus, amb els quals August es volia identificar. Porta  el bastó consular a una mà i amb l’altra senyala l’horitzó. Els relleus de la seva cuirassa defineixen el princeps com un general victoriós (relleus de la Victòria i del rei dels parts Fraates IV entregant a la deessa Roma els estendards sostrets pels parts a les legions de Marc.Licini Cras a la batalla de Carras), defensor de la voluntat divina (relleus de Diana i Apol·lo amb la Lluna i el Sol al damunt) i garant de l’ordre en un imperi universal (relleu de l’àliga i els estendards de la legió).

Porta la següent inscripció: ITALIA RESPUBLICA / SIGNUM HOC / IMP. AUGUSTI CAESARIS / NOBILI TARRACONENSIUM CIVITATI / DONO DEDIT / QUO LAUDEM INCLYTI PRINCIPIS / ET MEMORIAS ROMANI NOMINIS / UTRIQUI COMMUNES / GRATAE CIVIUM VOLUNTATI / CONSIGNARENT / RAPHAELE GUARIGLIA / APUD HISPANICAM RESPUBLICAM / ITALIAE REGIS ORATORE / A. MCMXXXIV

Tarragona - August
Tarragona - August
Tarragona - Lloba Capitolina
Tarragona - Lloba Capitolina

Com a signe d’agermanament entre Tarragona i Roma, l’any 1965, va arribar d’Itàlia una còpia de la “Lloba Capitolina”, mítica lloba que alletà Ròmul i Rem, suposats fundadors de Roma, i que es troba als Museus Capitolins de Roma com a símbol de la ciutat. L’escultura de Tarragona s’inaugurà el 1967 davant la Jefatura Provincial del Movimiento, actualment oficines de l’Estat, a l'Avinguda de Roma, essent traslladada el 1994 al seu emplaçament actual a la plaça del Rei (entrada al Pretori), on recorda l’empremta romana a Tarragona. L’any 1970, se’n va fer una còpia que es conserva al Passeig Arqueològic.


 

Població: Tarragona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web