Commemoració del Desembarcament del 22 d'agost del 1705 de Montgat

Propera edició: 10/09/2022
Pocs anys abans de l’11 de setembre del 1714 i de la conquesta de Barcelona per les tropes de Felip V, va haver-hi un episodi de victòria a la Guerra de la Successió, i aquest episodi va començar a Montgat.

El 22 d’agost del 1705 les tropes lleials a l’Arxiduc Carles van desembarcar a la platja, prop del turó que els va servir de referència i de primera posició defensiva, i des d’allà van atacar i ocupar Barcelona.

Montgat - Commemoració del Desembarcament del 22 d'agost del 1705


Les tropes estaven formades per anglesos, holandesos, austríacs i també catalans: prop de 7.000 homes dels Vigatans, una unitat paramilitar catalana organitzada com a miquelets, milícies populars que practicaven la guerra guerrejada.

Després, el vent de la història es va girar en contra, com tots sabem, però ningú no pot negar a Montgat el seu petit paper en un moment de triomf.

Aquest episodi de la nostra història ens ha restat amagat, pràcticament desconegut per a tothom.


La commemoració del Desembarcament del 1705 es fa el 10 de setembre, el vespre anterior a la Celebració de la Diada, volent remarcar el principi i el fi d'un període en el que Catalunya va mantenir el seus drets i les seves institucions en forma independent.

Per a la vila de Montgat i la comarca del Maresme és important difondre aquest episodi de la lluita dels catalans per defensar la seva identitat, episodi que a més enllaça amb la tradició marinera i lluitadora de la comarca.

La commemoració  vol ésser festiva i busca la participació popular, alhora que reivindica la difusió d’uns fets que són avui ignorats per la majoria dels catalans.

Montgat - Commemoració del Desembarcament del 22 d'agost del 1705
Montgat - Commemoració del Desembarcament del 22 d'agost del 1705

Montgat - Commemoració del Desembarcament del 22 d'agost del 1705
Montgat - Commemoració del Desembarcament del 22 d'agost del 1705


Desembarcament de nedadors i embarcacions lleugeres el vespre del dia 10 de setembre.

La commemoració del desembarcament del 1705 es fa amb la participació d’embarcacions lleugeres (barques, caiacs, rafts, standup paddles, etc...), i també nedadors que volen evocar les unitats de desembarcament d'una esquadra, que està representada per vaixells d'època, fondejats en front de la platja.

Les embarcacions porten torxes enceses fixades a les proes, i els nedadors les porten a les mans.

En forma simultània al desembarcament, arriben també a la platja grups de veïns de Montgat portant torxes enceses, els grups de recreació històrica Miquelets de Badalona, amb fusells d’avantcàrrega, juntament amb els tabalers Bufons del Toc i els Tabalers de Montgat que animen la festa amb ritmes de batalla.

La commemoració del desembarcament té com a eix central la representació de "Montgat 1705", obra que explica els fets en forma teatralitzada, que es fa a la base del Turó, i conclou amb un "mapping" que evoca la conquesta del Castell de Montjuic el 17 de setembre del 1705.

No t'ho pots perdre!


PER A MÉS INFORMACIÓ (ENLLAÇ)


 

Centre informacio 1

Població: Montgat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Montgat - Ajuntament
On Menjar a Montgat (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web