Casa fortificada de Rosanes a la Garriga

Rosanes és una antiga domus o quadra medieval que estava formada per un conjunt d'edificis fortificats, amb mur perimetral i tancats per una porta, formant una unitat agrària autosuficient. Al passar la porta es trobava un pati, al voltant del qual se situaven totes les dependències.

La Garriga - Casa fortificada de Rosanes

Les construccions medievals consten d'un cos central, de planta quadrada, de tres pisos d'alçada amb terrat coronat amb merlets i amb una torre adossada per on s'accedeix a l'edifici noble. S'alcen murs de muralla als costats de ponent i tramuntana, romanents del primer recinte emmurallat, que formava un quadrat d'uns 30 metres de costat, amb torres de defensa de base circular en els vèrtexs, d'uns 4 metres de diàmetre, de les quals solament se'n conserven tres. La quarta fou arrasada al segle XIV per a construir-hi la capella. Els murs, tant de les muralles com del casal, presenten espitlleres i merlets. El portal, de l'entrada única, era sota la torre situada a llevant on encara hi ha els encaixos de la porta que s'accionava verticalment. És d'arc lleugerament apuntat.

La Garriga - Casa fortificada de Rosanes
La Garriga - Casa fortificada de Rosanes

L'aparell constructiu és a base  de carreus molt regulars, disposats en filades horitzontals amb cantoneres de petits carreus. Les sageteres estan treballades amb pedres de gres de diferents tons. Sobre la clau de volta d'una arcada en la façana de migjorn hi ha un escut esculpit en la pedra que conté una mitja lluna i una creu de Malta. La datació de la construcció se situaria al segle XII.

La Garriga - Casa fortificada de Rosanes
La Garriga - Casa fortificada de Rosanes

Encara que el casal fortificat no es documenta fins el 1217, el 1123 surt anomenat el castell de Rosanes a l’acta de consagració de la parròquia de l’Ametlla i la família Rosanes consten ja al segle X entre els conqueridors de la regió montserratina. A partir del segle XIV, les notícies estan referides a la família Torruella, entroncada amb el llinatge dels Rosanes. El 1357 el castell de Rosanes va ser declarat Carrer de Barcelona. Fou freqüent la intervenció de personatges del llinatge dels Rosanes en el fets polítics medievals, especialment al segle XV. El 1594 amb Elisabet de Rosanes s'extingí el llinatge dels Rosanes i el castell de Rosanes passà als Masdovelles, antecessors del marquesos d'Alfarràs. Des de començament del segle XX la família Girbau foren els masovers i l'actual propietari és Josep Girbau Marquès.


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Garriga - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web