Rosanes és una antiga domus o quadra medieval que estava formada per un conjunt d'edificis fortificats, amb mur perimetral i tancats per una porta, formant una unitat agrària autosuficient. Al passar la porta es trobava un pati, al voltant del qual se situaven totes les dependències.
|
Les construccions medievals consten d'un cos central, de planta quadrada, de tres pisos d'alçada amb terrat coronat amb merlets i amb una torre adossada per on s'accedeix a l'edifici noble. S'alcen murs de muralla als costats de ponent i tramuntana, romanents del primer recinte emmurallat, que formava un quadrat d'uns 30 metres de costat, amb torres de defensa de base circular en els vèrtexs, d'uns 4 metres de diàmetre, de les quals solament se'n conserven tres. La quarta fou arrasada al segle XIV per a construir-hi la capella. Els murs, tant de les muralles com del casal, presenten espitlleres i merlets. El portal, de l'entrada única, era sota la torre situada a llevant on encara hi ha els encaixos de la porta que s'accionava verticalment. És d'arc lleugerament apuntat.
|
Encara que el casal fortificat no es documenta fins el 1217, el 1123 surt anomenat el castell de Rosanes a l’acta de consagració de la parròquia de l’Ametlla i la família Rosanes consten ja al segle X entre els conqueridors de la regió montserratina. A partir del segle XIV, les notícies estan referides a la família Torruella, entroncada amb el llinatge dels Rosanes. El 1357 el castell de Rosanes va ser declarat Carrer de Barcelona. Fou freqüent la intervenció de personatges del llinatge dels Rosanes en el fets polítics medievals, especialment al segle XV. El 1594 amb Elisabet de Rosanes s'extingí el llinatge dels Rosanes i el castell de Rosanes passà als Masdovelles, antecessors del marquesos d'Alfarràs. Des de començament del segle XX la família Girbau foren els masovers i l'actual propietari és Josep Girbau Marquès.
|