Cal Boyer de Baix a Igualada ***

Igualada - Cal Boyer de Baix


Cal Boyer és l’antiga fàbrica tèxtil cotonera d’Ignasi Boyer. Conserva dues naus i una xemeneia. La més antiga, la de la dreta de la xemeneia vista des del rec, data de 1897 quan es va inaugurar la fàbrica i la nau nova d’una ampliació el 1913.  En destaquen les columnes de ferro colat a la planta baixa i les encavallades de fusta a les quadres superiors. A l’extrem meridional de la nau vella hi havia la màquina de vapor alimentada per dues calderes a les que es va afegir una tercera per augmentar la potència. La segona nau ja era alimentada per electricitat aportada per la Barcelona Traction, Light and Power, popularment coneguda com La Canadenca.

Igualada - Cal Boyer de Baix
Igualada - Cal Boyer de Baix

Aviat la fàbrica va ser coneguda amb el nom de Vapor Nou, en contraposició amb el Vapor Vell, nom que rebia la Igualadina Cotonera, propietat de la família Godó, establerta a la ciutat des de 1842 i també com Cal Boyer de Baix en contraposició amb la fàbrica de Cal Boyer de Dalt o Isabela de Joan Boyer Vilaseca.

A Cal Boyer es portaven a terme els processos de preparació del fil per al tissatge, el tissatge pròpiament dit i els acabats, això és, comprar fil i elaborar-ne peces de roba per vendre. A la part superior de la nau es preparava la filatura amb les màquines de rodets, l’ordiit i les màquines de bitlles. A la quadra inferior es portava a terme el tissatge amb els telers de jacquard.

Igualada - Cal Boyer de Baix
Igualada - Cal Boyer de Baix

Igualada - Cal Boyer de Baix
Igualada - Cal Boyer de Baix

Va tancar a la dècada de 1960. El 1981 l’Ajuntament d’Igualada comprà l’edifici i el rehabilità instal·lant-hi el Museu de la Pell i Comarcal de l’Anoia. Darrerament i formant part del conjunt museístic s’ha rehabilitat l’antiga adoberia Bella de 1913, que a més de l’oficina d’informació del museu s’ha convertit en la seu de Leather Cluster Barcelona i Centre d’Interpretació de la Pell de Qualitat essent escenari de cursos de formació i esdeveniments corporatius.


Igualada - Cal Boyer de Baix
Igualada - Cal Boyer de Baix


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Igualada - Ajuntament
On Menjar a Igualada (Restaurants)
Allotjaments a Igualada
Agenda Cultural Igualada
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web