Fàbrica de ca l'Ortinez d'Igualada

Igualada - Fàbrica de ca l'Ortinez


L’arquitectura de Josep Pausas Coll de 1922 de la fàbrica de Ca l’Ortínez no és potser el més destacable d’aquest edifici textil. La seva importància radicava en ser una de les fàbriques més importants on s’aplicava la tècnica del jacquard.

El 1877 la fàbrica de Magí Ortínez comptava ja amb 5 telers automàtics amb uns motors equivalents a poc més d’un cavall de vapor per teler. Durant força anys van coexistir el telers mecànics amb els manuals. Ignasi Font i Magí Ortínez, utilitzaren els telers mecànics per teixir gèneres en jacquard. Era la seva aposta per reubicar-se en un mercat on les grans colònies tèxtils havien monopolitzat les vendes dels gèneres de gran tirada: llençol, vichys per a bates i camises, vela per a vaixells i carruatges, lonetes, cortines, pana, sarges per a “granotes” laborals, draps de llana per a vestits d’home... Així com la “panyeria” esdevingué la gran especialitat de Sabadell i Terrassa, i la sederia ho fou del Barcelonès, els “domassos” per a matalàs, cobrellit, estovalles... foren la referència d’Igualada, i així es mantingué fins al 1982. Les “teles de matalàs” de gran qualitat fetes a Igualada es van escampar per tots els indrets d’Espanya, pel Marroc i per Sud-Amèrica, tant a l’Argentina com a les antigues colònies. Cap al 1970 i fins al 1980, tots els fabricants de matalàs amb jacquard (Industrial Boyer, Ignacio Font i Hijos de J. Ortínez a Igualada i Textil Camps i Samitier a Copons) que treballaven per a les grans marques estatals de matalassos de molla teixien, entre altres, dos mateixos dibuixos amb dos únics colors. D’aquelles quatre referències es calcula que se’n van fabricar a Igualada i Copons uns quinze milions de metres.

Igualada - Fàbrica de ca l'Ortinez


El 1972, quan la indústria cotonera mantenia encara uns 885 treballadors a Igualada, uns 150 ho feien a Fills de J.Ortínez, SA. La fàbrica va tancar el 1980. Actualment les seves instal·lacions acullen les oficines de l’Agència Tributària i l’Escola Municipal de Música.

Igualada - Fàbrica de ca l'Ortinez


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Igualada - Ajuntament
On Menjar a Igualada (Restaurants)
Allotjaments a Igualada
Agenda Cultural Igualada
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web