La Igualadina Cotonera ***

Igualada - La Igualadina Cotonera


És la fàbrica de tipologia manxesteriana que es conserva més antiga de Catalunya, i l’únic edifici que ha sobreviscut de la tipologia industrial primerenca al nostre país. Tot i que el seu estat de conservació actual és deplorable, ha estat incoat l’expedient per a la seva declaració de Bé Cultural d’interès Nacional el 22 de novembre de 2005, fet que facilitarà la seva recuperació immediata, convertint-la possiblement en un equipament docent, social o cultural. Prèviament l’Ajuntament d’Igualada la va adquirir i la va declarar Bé Cultural d’Interès Local. Era una fàbrica “de hilados de algodón movida por vapor”, constituïda com a Compañía Fabril Igualadina l’any 1842 per dotze socis que van aportar una fortuna d’aleshores 266.000 pessetes. La força motriu era el vapor, basant-se en les fortes expectatives que proporcionava el subministrament de carbó procedent de Calaf. Malauradament aquest era de molt baixa qualitat i el 1857 la societat va fer fallida, i se’n va crear una de nova, la societat anònima Igualadina Cotonera, ara amb un capital social de 2.500.000 pessetes.

Igualada - La Igualadina Cotonera


La Igualadina Cotonera és un edifici singular perquè està aixecat seguint directrius bàsicament de funcionalitat i racionalitat empresarial i productiva. Disposa de cinc pisos amb una gran nau central rectangular, culminada a cada extrem per dues sales també rectangulars, perpendiculars a la principal. L’espai està molt ben aprofitat degut al fet que l’estructura està construïda damunt de columnes de fusta i de ferro colat que s’entrellacen amb jàsseres i entarimat de fusta, permetent grans espais oberts, aptes per la racionalitat màxima de la producció. Les naus també tenen grans finestrals que permeten gaudir al màxim de la llum natural.

Igualada - La Igualadina Cotonera

Igualada - La Igualadina Cotonera
Igualada - La Igualadina Cotonera 
Població: Igualada

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Igualada - Ajuntament
On Menjar a Igualada (Restaurants)
Allotjaments a Igualada
Agenda Cultural Igualada
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web