Església parroquial de Sant Bartomeu de Vallbona d'Anoia

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º


Edifici modern construït entre 1948 i 1952 per l’arquitecte Joaquim Ros de Ramis. És de planta basilical i substitueix a l’antic edifici destruït a la guerra civil, aixecat en un turó proper i citat ja des del 1184, a redós del qual va sorgir el poble de Vallbona d’Anoia que es va desenvolupar posteriorment a peu de l’antic camí ral que comunicava Barcelona amb Lleida. El campanar conserva el rellotge que s’havia instal·lat a l’antiga església l’any 1924. De la devoció sorgida a redós de la primitiva església cal recordar com el 1580 una capella d’aquest primer edifici fou dedicada a l’advocació de la Mare de Déu del Roser, festivitat molt arrelada a Vallbona i que avui en dia continua molt vigent.

 
Curiositats
L’església es va poder inaugurar el 6 de juliol de 1952 però la consagració de l’altar major no es va fer fins el 24 d’agost de 1955, dia de Sant Bartomeu, segons “fórmula breve de altar portátil”.

L’arquitecte autor del projecte d’aquesta església, Joaquím Ros de Ramis, que va ser Cap de Serveis d’Edificis Artístics de l’Ajuntament de Barcelona, va realitzar entre d’altres, la reconstrucció del castell de Montjuïc de Barcelona (1960), el Palau de Congressos de la Fira de Barcelona (1963), l’altar major de Santa Maria del Pi (1967), la reforma del Palau del baró de Castellet (1970) o la reforma del Palau Cervelló-Giudice (1974).

A la Plaça de l'Església té lloc l'acte principal de la Festa del Roser: el Treure Ball o Ball de la Garlanda -hi ha marcats a terra els peus de les quatre parelles participants de Roseres i Pabordes-. A Vallbona d'Anoia es celebra el Dilluns de Pasqua de Pentecosta, dit també Dilluns de Pasqua Granada o Segona Pasqua, 50 dies després del Diumenge de Resurrecció -d'aquí Pentecosta que vol dir cinquantena-.
 

Diputació

Població: Vallbona d'Anoia

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web