AMIC - Generalitat de Catalunya - Violència masclista (lateral tot el web)

Cal Miquelet o ca l'Americano de Vallbona d'Anoia ***

Edifici que conserva a la façana uns esgrafiats obra de Ferdinandus Serra i Sala efectuats vers l’any 1934. Són representacions geomètriques i florals amb una única figura humana actualment molt deteriorada, flanquejada per diverses orenetes, present a la primera planta, entre els dos balcons. Les baranes segueixen la línia geomètrica de la façana a partir de formes geomètriques, fonamentalment centrades en rombes.

Ferdinandus Serra ha estat l’artista esgrafiador més important del període contemporani al nostre país i que va deixar nombroses obres a la nostra comarca. La seva tècnica es basava en la tradició catalana de l’esgrafiat setcentista, tot participant de l’estil noucentista.

 

Curiositats
A inicis del segle XX, aquesta casa era propietat de Miquel Moragrega Font, de qui pren el mot. Miquel Moragrega Font, segons l'apèndix de l'amillarament de 1902, l'havia adquirida aquell any a Antoni Montadas. Els Moragrega era una família originària de Beseit arribada a l'Anoia en el context de les lluites sindicals del darrer quart del segle XIX, quan els industrials paperers de la zona van cercar operaris qualificats per neutralitzar les vagues.

El primer membre de la família en establir-se a Capellades fou Miquel Moragrega Gil, pare de Miquel Moragrega Font. Miquel Moragrega Font es va casar amb Maria Ollé Cots de Vallbona.

Els Moragrega van desenvolupar una important tasca empresarial a Guadalajara (Mèxic). Encara avui en dia el cognom Moragrega està vinculat als cercles empresarials de Guadalajara. 

Eugeni Moragrega, establert a Barcelona, es va casar el 1916 amb Antònia Ferrer Bastida, descendent de "Cal Pons".Cal  Miquelet va ser sotmesa a importants reformes a inicis de la dècada de 1930, un cop mort Miquel Moragrega Font. La memòria oral de Vallbona recull com Cal Miquelet fou ocupat per l'exèrcit en els mesos finals de la guerra civil.

Text: Núria Cabañas. Mapa del Patrimoni de Vallbona d'Anoia. Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

 

Diputació

Població: Vallbona d'Anoia

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
AMIC - Generalitat de Catalunya - Violència masclista (lateral tot el web)
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web