Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Columbari romà de Vila-rodona ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

Vila-rodona - Columbari romà

El Columbari és un monument funerari d’època romana. Pel que fa a la datació, segons el material arqueològic trobat, l’arqueòleg J. M. Gurt ens situa més enllà de la primera meitat del segle II dC. Concretament, formaria part d’una antiga vil·la romana situada dins l'angle natural format pel torrent del Plano i el riu Gaià. L’existència d’aquesta i altres vil·les romanes al Camp de Tarragona està obligatòriament relacionada amb el fet que ens trobem dins de l'àrea d’influència de la ciutat de Tàrraco, l'Ager Tarraconensis, on s’han documentat diversos testimonis de l’època altimperial.

Vila-rodona - Columbari romà

Es tracta d’un edifici exempt de planta rectangular amb forma de temple clàssic. Sembla ser que en la composició original, existia una separació en dues parts: el pòrtic o atri (pronaos), una avantsala totalment desapareguda; i la cel·la (naos), espai alçat que acaba en forma d’absis semicircular inserit en el mur. Aquesta sala estaria coberta per una volta de canó i tindria una planta sensiblement quadrada.

Vila-rodona - Columbari romà

En referència a la construcció, l’edificació està constituïda bàsicament en pedra i el sistema utilitzat és l’opus caementicium (obra de pedra), recobert a l'exterior per un opus vittatum (obra d'ornamentació). La coberta superior seria de tegulae i imbrex a doble vessant. L’aparell, segons la presentació dels carreus visible a l’exterior, és a soga i tió, on s’utilitzen carreus de mida petita, importats de les pedreres del Tarragonès. Per altra banda, la part interna dels murs està feta amb pedra de la partida de les Planes.

Vila-rodona - Columbari romà

Pel que fa a l’exterior, es tracta d’un edifici pseudoperípter amb un podi decorat amb arcuacions de maons, bessales col·locades en pla, i acabat per una motllura o cornisa. Els paraments laterals estan configurats per quatre pilastres adossades llises sense base i amb capitell troncocònic (ordre dòric). També hi ha quatre pilastres del mateix estil, però de major longitud, al mur de la capçalera.

Vila-rodona - Columbari romà
Vila-rodona - Columbari romà

La seva tipologia arquitectònica està lligada al ritu de la incineració. Concretament, aquest tipus de mausoleu rebia el nom de Columbaria, d’aquí deriva el nom amb el qual el coneixem en l’actualitat. La funcionalitat es precisa en l’existència de tres nínxols a cadascuna de les parets laterals internes de la cel×la, utilitzats per dipositar-hi les urnes cineràries. Per tant, dins d'aquest mausoleu s'hi realitzarien ritus o cerimònies relacionades amb les divinitats o el món del morts.

Vila-rodona - Columbari romà

 

Text: Maria de la Serra Rabadà Llort
 

 

Curiositats


En la historiografia, Puig i Cadafalch fa una breu descripció del mausoleu vila-rodoní, comparant-lo amb el de Fabara, l’any 1934, però no és fins a l’octubre de 1975 que la Real Sociedad Arqueológica Tarraconense comença a fer gestions per aconseguir la conservació i dignificació del Columbari. En aquest procés també hi van participar el Col·legi Oficial d’Arquitectes de la demarcació de Tarragona, la Corporació Municipal i veïns del poble. L’Ajuntament de Vila-rodona va adquirir l’edifici per 100.000 PTA el dia 13 de maig de 1976; i el Col·legi d’Arquitectes va comprar els terrenys circumdants el 18 de gener de 1979 per un valor de 245.175 PTA, que posteriorment va cedir al municipi. És en aquell mateix any, el 1979, quan Frederic Marès redactà l’expedient de declaració de Monument Històric-Arqueològic del Columbari de Vila-rodona.

Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 2
Vila-rodona - Foto 2
Vila-rodona - Foto 3
Vila-rodona - Foto 3

Vila-rodona - Foto 4
Vila-rodona - Foto 4
Vila-rodona - Foto 5
Vila-rodona - Foto 5
Vila-rodona - Foto 6
Vila-rodona - Foto 6

Vila-rodona - Foto 7
Vila-rodona - Foto 7
Vila-rodona - Foto 8
Vila-rodona - Foto 8
Vila-rodona - Foto 9
Vila-rodona - Foto 9

Vila-rodona - Foto 10
Vila-rodona - Foto 10
Vila-rodona - Foto 11
Vila-rodona - Foto 11
Vila-rodona - Foto 12
Vila-rodona - Foto 12

Vila-rodona - Foto 13
Vila-rodona - Foto 13
Vila-rodona - Foto 14
Vila-rodona - Foto 14

En l'actualitat, el Columbari està consolidat com a monument arquitectònic del patrimoni vila-rodoní, catalogat i protegit com a bé cultural d'interès local, però el pas dels anys ha estat la causa de que la construcció hagi patit diverses modificacions, ampliacions i destrosses. Podem afirmar que l’estat amb el que ens ha arribat als nostres dies és una conseqüència directa de la seva utilització com a masia i paller i de l'explotació agrícola dels darrers segles, però també de les intervencions d’urgència i restauracions realitzades, sobretot als anys vuitanta.

Text: Maria de la Serra Rabadà Llort
 

Peus foto:
Foto 1. Façana sud i est del columbari tal i com es conservava l’any 1971. Arxiu Santesmases-Rabadà (ASR).
Foto 2. Façana oest. 1972. ASR.
Foto 3. El columbari havia tingut una utilitat agrària com a pallissa i era coneguda com la «torre del Solé». 1972. ASR.
Foto 4. La biga central de la teulada havia cedit. 1974. ASR.
Foto 5. Façana est amb la teulada esfondrada. 1975. ASR.
Foto 6. Es perceben els nínxols on es dipositaven les urnes cineràries. 1975. ASR.
Fotos 7, 8 i 9. Després de l’esfondrament de la teulada l’angle sud-est s’anava desplomant amb rapidesa. 1978. ASR.
Fotos 10-11. L’any 1980 es va procedir a un apuntalament d’urgència. ASR.
Fotos 12, 13 i 14. Primera intervenció per a la consolidació del columbari. 1982. ASR.

Població: Vila-rodona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web