Maials - Trobada de Gegants 2024

Celler Cooperatiu de Vila-rodona ***

Vila-rodona - Cooperativa Agrícola


L’any 1918 és va constituir el Sindicat Agrícola de Vila-rodona amb l’objectiu clar de construir un celler cooperatiu, que va entrar en funcionament per la verema de 1919. L’obra arquitectònica fou encarregada a l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell i Brunet autor de moltes altres construccions similars. La instal·lació tecnològica fou obra de l’enginyer vilafranquí Isidre Campllonch i Romeu a qui la Mancomunitat de Catalunya l’hi va encarregar un projecte de celler cooperatiu aplicable a Vila-rodona, amb la maquinària més innovadora que es coneixia.

Vila-rodona - Cooperativa Agrícola

Vila-rodona - Cooperativa Agrícola


El celler fou construït en dues naus que amiden 50 x 48 metres de planta, amb una superfície de 2.400 metres quadrats, amb una cabuda de 30.000 Hl. Per a la seva construcció es va aprofitar el material d’una nau de l’antiga fàbrica d’estampats de la Serra, adquirida pel Sindicat, sobretot les encavallades de fusta de melis. Per a fer-ho possible financerament es va obtenir un crèdit de 150.000 pessetes de la Caixa de Crèdit Comunal de la Mancomunitat de Catalunya i un altre del Banc de Valls. El cost total del celler fou de 434.979,20 pessetes. Per obtenir-los, com a garantia, s’hipotecaven els terrenys i les futures instal·lacions del celler i també l’edifici de la Societat de Treballadors Agrícoles. Així mateix els socis de la secció de vinicultura s’obligaven amb els seus béns. Al davant de la gestió del projecte de construcció del celler cooperatiu hi hem de situar a Pau Robert i Rabadà, exalcalde, president de la Societat de Treballadors Agrícoles en diversos períodes i futur diputat provincial i de la Mancomunitat, a més d’altres responsabilitats en l’associacionisme agrari del país.

Vila-rodona - Cooperativa Agrícola
Vila-rodona - Cooperativa Agrícola


En la primera collita es van transformar 2.104.000 quilos de raïm. A partir de 1926 el Sindicat Agrícola va començar a embotellar vi. L’any 1929 els seus vins foren premiats per la seva perfecta constitució enològica amb el Gran Premi i Medalla d’Or en l’exposició annexa al Congrés Internacional del Vi i la Vinya celebrat a l’Exposició Internacional de Barcelona. Durant els anys següents l’import de les vendes per la producció embotellada es va anar incrementant en relació al vi venut a doll fins arribar a un 62% davant d’un 38 % de la collita de 1935-36.

Vila-rodona - Cooperativa Agrícola
Vila-rodona - Cooperativa Agrícola


L’any 1936 i pel decret de sindicació obligatòria els dos sindicats agrícoles es van haver de fusionar i tots els pagesos es van haver d’associar. Després de la guerra, l’any 1939, es va continuar amb la fusió. A partir de la llei de cooperatives de 1942 la denominació «sindicat» va ser substituïda per «cooperativa». Actualment: Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Vila-Rodona, SCCL.

Vila-rodona - Cooperativa Agrícola
Vila-rodona - Cooperativa Agrícola


Durant la dècada de 1970-80 es va fer una aposta ferma per l’embotellat, en ampolles i garrafes, registrant-se les marques Flama d’Or, Flama Rosa i FlamaRoja, aconseguint distribuïdors, venda als economats de l’INI i subministrant directament a restaurants, sobretot de Barcelona.

A partir de la dècada dels anys 80 va iniciar-se un continuat procés de renovació tecnològica i dels mètodes d’elaboració del vi, amb la fermentació controlada pel fred. Es va procedir a la substitució de les tines de formigó armat i els cups per tines d’acer inoxidable dins i fora del celler, instal·lació de premses pneumàtiques, moll de descàrrega també d’acer inoxidable, filtres, etc., per aconseguir uns vins més nets, més frescos i aromàtics molt més adients pel mercat del cava. Actualment al celler cooperatiu de Vila-rodona es transformen uns 12 milions de quilos de raïm i es disposa d’una estiba de vi en tines d’acer inoxidable de 110.000 hectolitres.

Les modernes instal·lacions del celler, en un edifici centenari, han propiciat els convenis intercooperatius amb les cooperatives de Valls i del Pla de Santa Maria (1992), amb la de Barberà de la Conca i de Bràfim i la fusió amb la Cooperativa de Sant Isidre de la Secuita. Des de 1989 la Cooperativa de Vila-rodona forma part de la cooperativa de segon grau Centre Vinícola del Penedès  SCCL. Finalment l’any 2005  es va constituir la societat Castell d’Or amb la participació de diverses cooperatives del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Penedès que té una planta embotelladora i unes grans i modernes caves inaugurades l’any 2020 al costat mateix del celler cooperatiu. Una veritable aposta de futur que d’alguna manera arrenca en els inicis en el projecte modernitzador de la construcció del celler cooperatiu de l’any 1919.

Vila-rodona - Cooperativa Agrícola
Vila-rodona - Cooperativa Agrícola


L’any 2004 es va inaugurar l’actual agrobotiga al costat del celler, amb venda dels vins i caves de Castell d’Or, vins de postres de la Cooperativa, oli, verdures del associats i molts altres productes de proximitat i qualitat. Amb motiu del centenari del celler, l’any 2019, es van inaugurar la sala del centenari i el Centre d’interpretació de la vinya i el vi en els espais dels antics cups.

Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 2
Vila-rodona - Foto 2

Vila-rodona - Foto 3
Vila-rodona - Foto 3
Vila-rodona - Foto 4
Vila-rodona - Foto 4


Text: Josep Santesmases i Ollé


Peus fotografies (Arxiu Santesmases-Rabadà):

F
oto 1. Premses pneumàtiques.
Foto 2. Conjuminació d’arquitectura centenària i tecnologia moderna.
Foto 3. Descarregant al celler.
Foto 4. Tines d’acer inoxidable de l’exterior.
 

Curiositats
Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 2
Vila-rodona - Foto 2

Vila-rodona - Foto 3
Vila-rodona - Foto 3
Vila-rodona - Foto 4
Vila-rodona - Foto 4

Vila-rodona - Foto 5
Vila-rodona - Foto 5
Vila-rodona - Foto 6
Vila-rodona - Foto 6


Peus fotografies (Arxiu Santesmases-Rabadà):

Foto 1. El celler en construcció. 1918
Foto 2. El celler del Sindicat Agrícola de Vila-rodona. Anys 20 del segle XX.
Foto 3. Interior del celler cooperatiu. Anys 20 del segle XX.
Foto 4. Les antigues tines de formigó armat. Anys 20 del segle XX.
Foto 5. Carros descarregant la verema durant la postguerra.
Foto 6. Tremuges de la descàrrega dels raïms. Anys 50.
 
Població: Vila-rodona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web