Ruta dels Rellotges de Sol a Folgueroles

El rellotge de sol és un instrument usat des de temps molt remots per tal de mesurar el temps. Empra l'ombra llançada per un "gnòmon" sobre una superfície on hi ha marcades les hores. Folgueroles compta amb la presència de gairebé una trentena de rellotges de sol, realment bonics i en bon estat de conservació, que podreu descobrir tot passejant.

La ruta transcorre pel poble i visita els principals rellotges de sol que hi ha repartits per algunes façanes de Folgueroles. N’hi ha de tot tipus, d’antics i de nous i de diferents mides i materials. El recorregut comença a la plaça Verdaguer i, tot i ser un recorregut circular, es pot començar i acabar a qualsevol lloc de la ruta.

Folgueroles - Ruta dels Rellotges de Sol


1. Rellotge de Can Cintet Torrents (+info)
En aquesta casa, coneguda per “can Cintet Torrents”, hi veiem un rellotge de sol molt divertit, amb un sol i estrelles de decoració.

2. Rellotge de Can Torrents del Pa (+info)
Es coneix per “can Torrents del Pa” pel cognom del seu propietari i perquè des de sempre hi ha hagut un forn de pa. A la seva façana hi ha un rellotge de sol.

3. Rellotge de Can Campaner (+info)
A la casa coneguda per “Can Campaner” hi ha un rellotge de sol de pedra rossa de Folgueroles.

4-5. Rellotges de Can Sellabona (+info)
Aquesta casa té dos rellotges de sol, l'un situat al balcó i l'altre al jardí. Un d'ells té lema.

6-7. Rellotges de Can Miquel i la Lídia (+info)
Tots dos són dissenyats per en Josep Maria Val, un l'any 2000 i l'altre el 2004. Funcionen perfectament bé.

8. Rellotge de Can Jordi (+info)
Aquest rellotge de sol es troba a la façana principal de “can Jordi”. Sembla ser que és molt antic. Els propietaris de la casa ni tan sols saben a quin any s'hi va posar.

9. Rellotge del Xalet del Sol (+info)
Situat al capdamunt de la façana d'aquesta casa de línies modernistes, la part superior del rellotge també segueix aquest estil.

10. Rellotge de Ca la Bona (+info)
S'hi va posar el 1600, és per tant el rellotge de sol més antic del poble. És de pedra, quadrat i petitó.

11. Rellotge de Can Mas (+info)
És un dels rellotges de sol més moderns que hi ha a Folgueroles. Es va posar el 2007 a la paret que dóna al terrat.

12. Rellotge de Can Llobet (+info)
Situat a la façana de la casa, té forma arrodonida i està fet de ferro i pedra. Porta per lema “Ja hi pots pujar de peus, ara és l’hora que veus”, que vol dir que el rellotge indica les hores correctament.

13. Rellotge de Can Pou (+info)
Situat en una façana d’una casa del passatge Font de la Ricardera. Està pendent d’acabar de restaurar. És quadrat i, tot i que encara no té els números marcats, se n’ha respectat el gnom.

14. Rellotge de Can Senyora (+info)
El va construir en Remón Parés que era picapedrer i propietari de la casa.

15. Rellotge Família Molina (+info)
Està situat a la façana principal. És de pedra i té format d'escut. El gnòmon està situat al mig d'un petit ram d'aglans. Actualment no funciona, només serveix per decorar.

16. Rellotge família Abascal (+info)
Està situat a la façana del terrat. És quadrat, està fet de ceràmica i hi ha dibuixat un sol al mig d’on surt el gnòmon. Els números són romans i està envoltat d’una sanefa molt bonica. Al matí hi toca el sol i a la tarda l’ombra.

17. Rellotge de Cal Ros (+info)
Està situat a la façana on hi ha un balcó. El rellotge és rectangular, fet de ceràmica i s’hi veu un sol i la ciutat de Peñíscola. No indica l’any, no porta lema ni res escrit. El van portar de Peñíscola.

18. Rellotge de la masia de La Roca (+info)
La Roca és una masia que està situada a la zona del Passavant. Al terrat d’aquesta casa hi ha un rellotge de sol molt antic. No se sap a quin any s’hi va col·locar, però sí que es va repintar el 1963.

19. Rellotge de la Torra del Bomber (+info)
Aquesta casa té un rellotge de sol fet de marbre negre, conegut com Pedra de Sant Vicenç. El rellotge és vertical, declinació est. Porta aquest lema: “Sóc impassible fins i tot amb l’impossible”. 

 

Població: Folgueroles

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Caves Forns Raventós Nadal 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web