Ruta de castell a castell: camí de Maçanet de Cabrenys a Reiners

El Camí de Reiners a Maçanet de Cabrenys “De Castell a Castell”, és una ruta de germanor que uneix els pobles de Reiners (260 m d'altitud) i Maçanet de Cabrenys (370 m d’altitud) al llarg de 19 km de camí senyalitzat.

Ruta de castell a castell: camí de Maçanet de Cabrenys a Reiners (Foto: http://salinesbassegoda.org/)
Ruta de castell a castell: camí de Maçanet de Cabrenys a Reiners (Foto: http://salinesbassegoda.org/)

 

Molt sovint creiem que les muntanyes han estat fronteres infranquejables entres els pobles, però sovint han existit rutes que les travessen i uneixen els habitants de banda i banda. Amb aquest camí es vol recuperar un lligam de germanor que ha existit sempre entre la gent de Maçanet de Cabrenys i Reiners, i per extensió entre la Catalunya Nord i l’Empordà.

Descripció de la Ruta

L’itinerari començant per Maçanet travessa el Massís de les Salines fins a la Collada dels Pous (1239 m), el Roc de Fraussa i acaba al poble de Reiners. Es una proposta per descobrir el Massís de les Salines i el seu patrimoni cultural i natural. Tot caminant podrem conèixer una mica més la història d’aquestes contrades, el seu paisatge i la riquesa natural d’aquest espai.

Molt sovint creiem que les muntanyes han estat fronteres infranquejables entre els pobles, però sovint han existit rutes que les travessaven i uneixen els habitants de banda i banda. Amb aquest camí es vol recuperar un lligam de germanor que ha existit sempre entre la gent de Maçanet de Cabrenys i Reiners, i per extensió a tota la Catalunya del Nord.

Al llarg del camí descobrirem indrets d’interès cultural, com el Castell de Cabrera, i el Santuari de les Salines, i d’interès natural, com els hàbitats que travessarem, una escalada biològica que ens durà a observar una vegetació ben variada i adaptada a cada altitud, així com una fauna ben característica d’aquests indrets encara prou feréstecs. Feixes i cabanes de bosquerol es poden trobar al llarg del camí, testimonis de l’activitat econòmica que s’estenia per tota la muntanya.

Venint de Reiners, el camí comença a la Creueta, un coll al peu del Castell de Reiners, que deixa a l’oest l’Ajuntament i a l’est l’església de Sant Vicenç. L’alzina centenària de la Creueta ens acull amb la seva ombra a prop d’un prat magnífic on es pot fer píc-nic. Passem davant de la rectoria i d’algunes cases per enfilar un corriol que passa per la font de Reiners. Un pontet ens permet de travessar la ribera de Llabó. Tot pujant arribem a la Creu, on coincidim amb el camí secular de Ceret. Arribem al veïnat del Roc admirant l’antic empedrat del sender i, d’allí, a can Nie. Baixem per tornar a passar la ribera de Llabó. Caminem per amunt cap a les terres dels masos medievals de l’Avellà i l’Escarrabill. Després de travessar la pista que porta al Mas Patau i a la Muntanyola, anem a parar a la Copa, un mas medieval en ruïnes. El sender continua pujant i ens trobem amb un altre mas de muntanya arruïnat, el Mas Nou. Finalment arribem a la carena i seguim el camí que ve dels Banys d’Arles.  Som a Pera Bassa, ja a 1000 m d’altitud. No deixem la carena fins al Roc de Fraussa. Podem enfilar-nos pel Roc, o sortejar-lo per anar a la Collada dels Pous, i d’allí al Santuari de les Salines, el Castell de Cabrera i Maçanet.

El camí de Reiners a Maçanet ja estava cadastrat a Reiners el 1911 com a “Chemin vicinal nº 1”, tot i que darrerament s’havia perdut el seu traçat i se’n feien servir diferents variants per anar fins al poble veí. Aquest camí ancestral va esdevenir transfronterer a partir del Tractat dels Pirineus el 1659, però es va continuar utilitzant com sempre per anar als aplecs, a visitar la família, participar a les festes… I justament pel seu caràcter transfronterer, se li van anar afegint altres usos com el contraban, o la fugida en casos de perill, persecucions i guerres. El contraban va complementar l’economia agrícola i el treball a les mines de talc dels habitants de Reiners i de Maçanet fins a mitjan segle XX.

Per a més informació:
http://xn--maanetdecabrenys-dpb.cat/tipus-destinacio/que-fer/senderisme/ 

Centre informació 1

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Maçanet de Cabrenys - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web