Castell de la Granada

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

La Granada - Castell


El lloc de la Granada apareix a la documentació des de l’any 950, dins del terme del castell d'Olèrdola. Inicialment trobem una torre de defensa, manada construir pel bisbe de Barcelona a un tal Sisovald. Fou destruïda l’any 1003 per una ràtzia d’Abd al-Malik Yüsuf; deu anys després encara s’estava reparant i les obres costaren vint unces d’or.

El castell de la Granada fou enderrocat després de molt segles d’existència, per ordre de Felip V, després d’haver superat moment difícils com la guerra civil del segle XV. Fou protagonista destacat a la  Guerra dels Segadors (o Guerra de Separació o Secessió) del segle XVII quan al seu entorn foren derrotades les tropes castellanes. Concretament els fets van succeir "el 31 de març de 1642, quan les forces del marquès de Povar foren encerclades i embestides per les franco-catalanes del marquès de La Mothe, qui, per l'acció que culminà al Penedès, fou llavors ascendit a mariscal de França i abans d'un trimestre esdevingué virrei de Catalunya".

La Granada - Castell


En època contemporània fou espoliat i molts dels seus carreus utilitzats per diverses obres, com la pavimentació de la carretera de l'Estació.

La construcció, bàsicament una obra del segle XIII, té planta rectangular, amb una torre quadrada en un dels seus angles. Es conserva una de les arcades d’una de les tres portes d’accés que també podria correspondre a l’església romànica del castell. L’element més característic del recinte són els gran número d’espitlleres que es conserven, situades a dos nivells diferents.

En aquest espai acastellat de la Granada s'aixecava la primitiva església romànica dedicada a Sant Cristòfor, documentada des de l'any 992; aquest temple va ser substituït al segle XVI per l'actual església parroquial.

Podeu ampliar informació i gaudir d'un reportatge àudiovisual del castell de la Granada.

La Granada - Castell

La Granada - Castell
La Granada - Castell

La Granada - Castell

La Granada - Castell - Portal Sud de les Muralles
La Granada - Castell - Portal Sud de les Muralles
La Granada - Castell - Portal Sud de les Muralles
La Granada - Castell - Portal Sud de les Muralles 

Curiositats

A la Crònica Universal del Principado de Cataluña de Jeroni Pujades, en referir-se al castell de la Granada al segle X, afirma: "De cómo el obispo Viulara recobró a viva fuerza la torre o fuerte de la Granada, la cual era de la mensa episcopal de la catedral de Barcelona; y de cómo por los cristianos vecinos del Panadés, fueron echados los moros de todo el territorio de Vallformosa (...) los moros se habían levantado con el fuerte o torre de la Granada, la cual por valor y buen ánimo del obispo Guillerano de Barcelona les había sido quitada (...) con gente militar y briosa dió sobre la torre o fuerte; cercóla, y apretó de tal manera á los que estaban cercados con recios combates y asaltos, que a fuer de buen soldado la cobró".
 
Població: La Granada

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Granada, La - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web