Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Castell de Riudabella a Vimbodí i Poblet

Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella

El Castell de Riudabella o Granja de Riudabella és una antiga granja cistercenca convertida en mansió fortificada d'estil historicista, ubicada al peu del bosc de Poblet. Com en el cas de Milmanda els monjos de l’orde del Cister escolliren altra vegada per establir la seva granja unes terres que havien estat ja conreades en temps dels romans.

Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella
Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella

Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella
Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella

La granja va ser organitzada pels monjos de Poblet en el segle XIII. L'edifici principal està format per un cos rectangular de tres pisos i golfes i cobert a dues vessants; a banda i banda hi ha una torre, una, coberta a quatre vessants i l'altra amb coberta plana i arcs de mig punt a la part superior. En un costat hi ha una terrassa amb merlets acabats en punxa i petites torres circulars a les cantonades. Totes les obertures són amb llindes excepte en una de les torres que hi ha una galeria feta amb finestres d'estil gòtic amb arquets, fines columnes, relleus i calats. Tot el recinte està envoltat per una muralla amb merlets acabats en punxa i porta la data "1769".

Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella
Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella

Fou una de les primeres granges del monestir de Poblet. Va patir assalts per part dels pobles veïns. El 1392 el monestir comprà a Joan I els drets judicials sobre el lloc. Al segle XV l'abat Miquel Delgado durant el seu període abacial (1458-1478) hi bastí diverses construccions i una capella. Cal mencionar que aquest abat durant la Guerra civil catalana (1462-1472) s'alineà amb el rei mentre la seva comunitat feia costat la Generalitat revoltada i després fou el 33è president de la Generalitat de Catalunya (1476-1478).

Al llarg dels segles XVI-XVIII la comunitat cistercenca hi va anar fent millores. Després de la desamortització, l'heretat fou adquirida per la família Gil Moreno, que va refer els edificis en un estil neomedieval, dotant el conjunt del seu aspecte de castell.

Vimbodí i Poblet - Castell de Riudabella 

Curiositats

Amuntegaments de pedres i materials recollits en superfície serien el testimoni d’una gran vil·la romana darrera la bassa que hi ha al costat del castell de Riudabella.  Entre el material localitzat cal destacar un fragment d'inscripció romana i un fragment de ceràmica sigil·lata aretina amb l’estampilla "ATEI" que donaria una cronologia al jaciment d’entre finals del segle I aC fins mitjan segle I dC. També s'hi localitzaren fragments de material de construcció i de grans recipients, com ara dòlies i sitges. Als peus del turó que limita la vil·la per la banda sud-oest, s'hi documentaren abundants restes de tegulae, procedents molt probablement de la zona d'enterrament situada en aquest punt; dada corroborada per la troballa i documentació l'any 1993 d'un sarcòfag romà.

 
Població: Vimbodí i Poblet

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vimbodí i Poblet - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web