La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Castell de Milmanda a Vimbodí i Poblet ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

Visita Virtual

I DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA TAMBÉ EN 360º

 

Milmanda, a només dos quilòmetres de Poblet a tocar del Francolí i en una plana entre Vimbodí i l’Espluga de Francolí, té un passat amb restes iberes i romanes que avalen l’aptitud del lloc i les seves terres des de temps històricament molt reculats. Això explicaria que el castell de Milmanda de Vimbodí fos un castell palau, sense haver tingut mai gaire importància estratègica com a castell defensiu o de «marca » perquè els darrers reductes sarraïns, ben propers, de les muntanyes de Prades i Siurana van ser conquerits l'any 1153.

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Segons Albert Turull la consolidació d'una primera frontera interna al voltant de l'any 1000 (Catalunya Vella versus Nova Catalunya) coincidint amb un període d'intenses relacions amb Occitània dona lloc a la presència, especialment en zones llavors properes a aquesta frontera, que havia de ser objecte de nous assentaments i poblacions, de nombrosos noms del sud de França, entre els quals es troba el de Milmanda.

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

La fortalesa de Milmanda  la trobem per primera vegada citada als documents l’any 1148 quan Guerau de Granyena i la seva muller Sança el donaren en castlania a Arnau de Montpaó i la seva muller Lloreta amb tots els seus termes i drets i la facultat de poblar-lo. El 1163 Ramon Berenguer IV feu donació d’aquest castell als monjos del monestir de Santa Maria de Poblet els quals hi bastiren una granja cistercenca, documentada com a tal el 1172. Aquesta propietat fou confirmada pel rei Jaume I l'any 1272. Posteriorment, els abats de Poblet van ordenar reedificar-lo i ampliar-lo en diverses ocasions.

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda
Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

El gran casal gòtic que avui coneixem va ser edificat entre els segles XIV i XVI. Entre els anys 1316 i 1348, durant el període abacial de l'abat Ponç de Copons, es bastí la torre de defensa que va ser fortificada amb un matacà per permetre la seva defensa en cas d’atac. Aquesta porta d’arc de mig punt adovellat permet l'accés al recinte, que es fa a través d'un petit passadís cobert amb una volta de creueria i que es correspon amb la part baixa de la torre. Damunt la porta hi podem veure l’escut de l’abat Ponç de Copons.

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda
VimboVimbodí i Poblet - Castell de Milmanda
Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Un cop hem travessat el passadís, ens trobem amb l'accés a l'interior de la torre, situat al primer pis i al que s'accedeix per una escala de pedra. En aquesta planta es conserva una de les finestres més interessants del castell. És de petites dimensions, tot i que disposa d'un banc en el costat esquerre. Està coronada amb un arc apuntat. La torre estava dividida interiorment en tres plantes per sobre del nivell de la porta d'accés. Malgrat que les estructures de fusta van desaparèixer, es conserven dos grans arcs apuntats, que servien de suport als embigats de fusta. El pis superior, cobert amb una teulada a dues aigües, presenta grups de tres finestres a les seves cares, essent un bon mirador de la zona.

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Entre els anys 1564 i 1583, durant el període abacial de l’abat Joan de Guimerà, es construïren noves dependències i es portaren a terme diverses reformes que configuraren el recinte com el podem veure a l’actualitat. A principis del segle XVIII l'abat Fèlix Genover el convertí en un casal residencial amb capella, àmplies sales i una galeria amb arcs que podem veure en un dels laterals.

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda
Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Al voltant de la torre podem descobrir elements com les espitlleres que han perdut la seva funció inicial, que ens recorden que els orígens d'aquesta edificació van ser per a assentar i defensar la població en unes terres acabades de conquerir, tot i que l'avenç de la frontera cap al sud, ben aviat li van permetre canviar els usos.

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda

Vimbodí i Poblet - Castell de Milmanda



 

Curiositats

Després de la desamortització portada a terme per Mendizábal el 1835 -Poblet restà sense vida monàstica entre 1835 i 1940- el casal de Milmanda restà abandonat i s'anà enrunant fins que arribat el segle XX l'empresa de vins Torres adquirí el castell i les seves terres fent el lloc visitable. De les terres que envolten el castell, una parcel·la de chardonnay de 15 ha, surt el vi blanc de major prestigi de la Família Torres.
 
Població: Vimbodí i Poblet

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vimbodí i Poblet - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web